HOŞGELDİNİZ

Yapım Laboratuvarı : Yapımcılık ile ilgili bilmek istediğiniz herşey...Zeynep Özbatur Atakan'ın gözlemleri, deneyimleri, paylaştıkları...

23 Ocak 2012 Pazartesi

NAKİT AKIŞI NEDİR?



Nakit Akışı Nedir?

Belirli bir zaman süresi boyunca bir şirketin nakit pozisyonunda meydana gelen değişimlere ilişkin rapora denir. Söz konusu şirketin nasıl nakit edindiğini ve bu nakitle ne yaptığını ortaya koyar.Belirli bir dönemin başında ve sonunda şirketin elinde bulunan nakit miktarını gösterir.Şirketin nakit girişi ve nakit dağıtımının kısa bir özeti olan tablo, nakit hesabını etkileyen bütün işlemleri içerir.

Bu işlemler, ‘sinema projesi’ yapan bir şirket için, üretim, satış ve idareyi kapsayan işletme faaliyetleri, kredi alımı ve geri ödemesini içeren yatırım faaliyetlerini içerir.

Sinema Filmi yapımında ‘nakit akış planı’ çok önemlidir.
İŞ PLANI’nın en önemli hesplanması gereken bölümüdür.
Finans Planının %60’ını garantileyen ‘yapımcı’ çekim için çalışmalara başlayabilir. Ancak, finansman planına olark garantilemiş olduğu nakitin, hangi süreerle kendisine geleceğini hesaba katarak planını yapmalıdır.  Yani, harcayacağı miktarı, sözleşmeleri nakit akışına göre hesap etmelidir.

Nakit akışı planı yapılmamış bir sinema filminde, geridönüş hesaplarının yapılması mümkün değildir. Bu noktada da, ‘yapımcı2 proje üzerindeki finansman kontrolünü kaybeder.

Dikkat edilmesi gerekenler:

1-   Finansman planında kredi, destek vb... kurumlara başvurulduysa, bu kurumlar ile yapılan sözleşmelerde ki ödeme takvimine dikkat edilmelidir
2-   Yine sözleşmelerde, ödemelerin ‘hangi şartlar gerçekleştiğinde’ yapılacağı konusu önemle dikkate alınmalıdır.
3-   Finansman planının %60 ‘ı garantilenmeden, geliştirme harcamaları dışında, prodüksiyon çalışmalarına başlanmamalıdır.
4-   Çalışılacak ekiplere, oyunculara vb... kişi ve kurumlara, bu ödeme takvimine göre bir plan verilmelidir.
5-   Söz konusu ödemelerin gecikmesi durumuna karşı önlem modelleri geliştirilmelidir.
Bir filmin yapımı sırasında, projenin yolculuğunun sağlıklı geçmesinin en önemli faktörlerinden biri de ‘nakit akış planı’ hazırlanmasıdır. Finansman planının %60 ‘ını garantilemeden, nakit akış planı yapılmadan başlanan bir film yapım çalışması, sağlıklı olmayan sonuçlar doğurur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder