HOŞGELDİNİZ

Yapım Laboratuvarı : Yapımcılık ile ilgili bilmek istediğiniz herşey...Zeynep Özbatur Atakan'ın gözlemleri, deneyimleri, paylaştıkları...

10 Ocak 2012 Salı

KARAR VERMEK...

  
Değerlendirme yapabilmek, analiz etmek ve sentez yapabilmenin yanısıra, etkili düşünme ve karar vermek çok önemlidir.
Bu noktada karar alırken, kendimizi doğru değerlendirebilmeli, objektifliğimiz korumalıyız.
Karar verme yeteneğinin önemli özelliklerinden biri, gerçeği tespit etmek, diğeri ise ne istediğini bilmektir.
Genellikle, sinema ile ilgilenmek ya da profesyonel üretimlerin içine girmek isteyenler, yapmak istedikleri işler konusunda ‘kararlılık’ çok önemli bir özelliktir.
Kararlı olmak, soyut kavrammış gibi gözükse de, her an somut bir durumla sizi sınayabilir.

Öncelikle:

-Ne istediğinizi somut olarak kendinize tarif edebilmelisiniz. Örneğin ödül almayı istemek  çok somut bir şey gibi gözükse de, ödül mekanizması ‘sizin’kararlarınızla yürüyen bir mekanizma değildir. Ama ‘üreteceğiniz’ işin kalitesi konusunda kararlıysanız, önünde şartlardan ötürü size sunulan seçeneklerde ‘kalite’den ödün verecek bir durum varsa, önce ‘o şartlar’ içerisinde ‘kalite’yi tutturup tuttamayacağınızı sorgulamanız ve o konuda kararlı olmanız gerekir. Bu ‘maddi’ şartlar gibi algılanmaktaysa, elinizdeki malzeme daha yüksek maddi şartlar istiyorsa ve o anda o’nu yaratamıyorsanız, ‘kalite’ konusunda da kararlıysanız, o şartların kaldırabileceği ‘kalite’de bir ürün yaratmayı deneyebilirsiniz.

-Kendinizi ve yapabileceklerinizi iyi analiz edebilmeli, görüşüne güvendiğiniz kimselerin sizinle ilgili gözlemlerini dikkate almalısınız.
Bu kendi hayatınıza dair ‘kararlar’ınız için çok önemlidir. Bu anlamda adım adım karar alıp, bu kararları bir ‘plan’ dahilinde uygulayabilirsiniz.

-Neye ‘evet’, neye ‘hayır’ diyeceğinizi bilmek. Bazen ‘hayır diyebilmek’ kararlılık gibi gözükebilir. Oysa, ‘hayır’ kelimesini yerinde kullanabilmek ciddi bir kararlılık ister. Bu bağlamda, yine durumu doğru değerlendirmek ve bu noktada ‘kararlar’ınızı bu duruma göre tekrar gözden geçirmek çok yararlıdır.

-Soyut kavramlardan uzak durmak çok önemlidir. Örneğin sinema-tv mezunu bir arkadaşımıza ‘mesleki kararların nedir?’ diye sorduğumuzda, ‘sinema adına birşeyler yapmak’ cevabı soyut bir cevaptır. Oysa bu cevap yerine ‘yönetmenlik alanında kendimi geliştirmeyi, bu alanda deneyimlerimi bu yıl arttırmayı istiyorum’ demek daha net bir tutumdur.

Bu açıdan, sinemada kariyer yapmak isteyen arkadaşlara birkaç ‘karar verme’ önerisi:

-       Önce Aylık, 1yıllık yıllık hedefleriniz belirleyin.
-       Bu hedeflerin içerisinde ‘karar’larınızı netleştirin. Örneğin ‘şu konuda bilgi alacağım’, ‘bu konuda şu eksiklerimi tamamlayacağım’ gibi..
-       Kendinizi bu sürecin içerisinde sık sık değerlendirin, güvendiğiniz kişilerin gözlemlerini dikkate alın ama en son değerlendirmeyi kendiniz yapın ve kararınızı buna göre belirleyin...
-       Kararlarınızın gerekçelerini hem kendinize, hem de başkalarına somut bir şekilde açıklayabilecek durumda olduğunuzu farkedin.
-       Hedefleriniz ve kararlarınızın tutarlılığını kontrol edin...

Özetle, hedeflerinizi bulduktan sonra, ikinci adım kararlı bir şekilde planınızı uygulamaya başlamanızdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder