HOŞGELDİNİZ

Yapım Laboratuvarı : Yapımcılık ile ilgili bilmek istediğiniz herşey...Zeynep Özbatur Atakan'ın gözlemleri, deneyimleri, paylaştıkları...

23 Eylül 2010 Perşembe

PROJE İÇİN ZAMANLAMA YAPMAK

Merhaba,
Geçtiğimiz günlerde burada yayınlanan 'özel danışmanlık' çalışmaları konusunda epeyce mail alıyorum. Bu noktada dikkatimi çeken bir konu var ki burada mutlaka yazılması gerek diye düşünüyorum.

Bu konu 'zamanlama' ile ilgili... Şöyle ki, örneğin filminizin çekimine mayıs ayında başlamayı düşünen birisine soracağım ilk soru şu olurdu: Bu tarihe nasıl karar verdin? Mevsimsel nedenler mi?
Çünkü, bir filmin önünde bir hedef ya da mevsimsel nedenler yoksa, çekim tarihini belirlemek biraz gerçeklerden uzak bir karardır. Şöyle ki; bir projenin başlanabilmesi için eğer cebinizdeki para hazırsa, bunun prodüksiyon sürecini hazırlamak minumum 2 aydır, yani tüm finansman çalışması bitmiş ve nakit akış planı yapıldıysa dahi organize etmek ciddi bir süreçtir. Ama finansmanınız tamamlanmadıysa, çekim ve çekim sonrası da bu duruma göre şekil değiştirebilir. Ya da siz projeniz ile ilgili strateji değiştirmeniz gerekebilir.

Bu stratejiler, projenizin finans konusunda atacağı adım ve hesaplar ile birlikte, eğer fonlardan projeniz için para sağlamak istiyorsanız fonların başvuru tarihleri, mevsim, oyuncuların size vereceği tarihler, prodüksiyon için alacağınız izinler vs... pek çok netleşmesi gereken konunun irdelendiği sürece 'developman-geliştirme' süreci diyoruz. Daha doğrusu bunların planladığı sürece bu adı veriyoruz.

Unutmayın ki, temeli iyi atılmamış bir bina yüksek oranda yıkılma riski taşır. Bu bağlamda, projeniz ile ilgili senaryo-bütçe-finans planı-prodüksiyon-nakit akışı koordinasyonunun iyi yapılması gerekir. Bu koordinasyonu iyi yaparsanız, 'yapım'ın önemli bir kısmını tamamlamış olursunuz ve o zaman meydanı yaratıcılara özgürce çalışması için bırakırsınız. Eğer projenin yönetmeni de siz olacaksanız, o zaman projenize hakim bir şekilde başlamanın keyfini çıkarırısınız.

Bunları yazmamın sebebi, 'özel danışmanlık' çalışmalarında önce projenin hedeflerini buluyoruz ardından bu hedefe ulaşmak için kısa-orta-uzun vadeli planlarını ve bu planlara uygun stratejilerini oluşturuyoruz. Ardından proje gelişiyor ve somutlaşıyor.

Dolayısıyla, projenizin zamanlamalarını hesaplarken bunu göz önünde bulundurmalısınız. Yapımlab'ın 'özel danışmanlık' çalışmalarına katılıp, projenizi geliştirmek istediğinizde,'çekime 1 ay kaldı' yaklaşımındaki projelere yardımcı olunabilmesi mümkün olamıyor. Oysa projesi için yeni bir sayfa açıp, yeni kararlar ve yeni yollarda yürümek isteyenler, bu çalışmaları yapıp zamanlamalrını buna göre belirlerlerse çok daha sağlam temeller üzerine projelerini inşa edebilirler.

Bir projenin masaüstünde gelişmesi ve yol alması, projenin ayaklarının yere basmasını sağlamasının yanısıra, yeni projeleriniz için deneyim ve yeni fırsatlar yaratacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder