Merhaba Sevgili Dostlar,
Bir önceki yazımda, şu anda iletişim, güzel sanatlar vb... gibi alanlarda eğitim alan ve sinemacı olmak isteyenler için yazdım.
Şimdi başka bir meslek dalı için eğitim alan ve kalbi 'sinemacı' olmak için atan ve 'nereden başlamalıyım? ' diye soranlar için yazıyorum.
Sinema eğitimi alanlara da hep söylediğim gibi, her farklı disiplinin farklı faydaları olur. Ve ister üniversitede olun, ister olmayın 'sinema endüstrisi'nde diplomadan ziyade deneyimler ve yetenek kariyeri belirler.. Ama sinema eğitimi almış olmak, farklı avantajlar getirecektir. Bunu, deneyimleyen biri olarak rahatlıkla yazabilirim. Ama, başka bir bölümde okumak ya da deneyim kazanmış olmak, bu deneyimlerden öğrendiklerinizi aktardığınızda çok yararlı olacaktır.
Maalesef, sinema endüstrisinde 'var olmak' için, günümüzün iletişim araçları çok fazla yanıltıcı olabiliyor.. Bazı konularda daha da kafa karıştırıyor. İşimizin,
'show business-gösteri işleri' ya da 'tanıtım' ile ilgili sınırları doğru çizilmezse, ortaya başta çok parlak bir resim çıkıyor gibi olsa da kalıcı sıkıntılar bırakabiliyor.
Yıllar içerisinde, pek çok iş insanı uzaktan bizim endüstriyi çok kolay yol alınabilen bir yer olarak algıladı. Maalesef, bu algıdan ötürü başarılı örnekler çıkamadı.
Şimdi, kayıtsız ve şartsız sinemacı olmak isteyenler için önerilerim :
- EĞİTİMLERE MUTLAKA KATILIN :
Bu alanda pek çok eğitim verilmektedir. Ancak, bu eğitimleri tamamlamak tek başına yeterli değildir. Mutlaka bu eğitimi deneyim ile pekiştirmelisiniz.
Eğitimi kimin verdiği ve bu eğitimi veren kişinin deneyimleri ve bilgileri önemli.
Almak istediğiniz eğitimden ne beklediğinizi, eğitimi verecek olan kurum veya kişiye mutlaka bildirin... Kısa zamanda çok şey öğreteceğini belirten kurs, çalışma ve atölyelere başvururken bu beklenti konusunu ve atölye eğitimi verenlerin yeterliliğini gözden geçirin.
Festivaller bünyesinde yapılan ustalık sınıfları başta olmak üzere, atölye ve tüm etkinliklere katılın.
-BİYOGRAFİ OKUYUN:
Bu alanda başarılı örnekler vermiş yönetmen, yapımcı, oyuncu gibi kişilerin biyografilerini okumak önemlidir.
-FİLM İZLEYİN :
Sinema, en iyi film izleyerek öğrenilir. Sinema okullarında belki de en yararlı derslerden biri 'film analizi' dir. Filmleri izleyin, analiz etmeye başlayın. Subjektif değil, objektif olun... Bunu bir deftere yazarsanız daha hızlı yol alabilirsiniz. Özellikle film festivallerini takip edin..
-KENDİNİZE BİR ÜNVANI HEMEN TANIMLAMAYIN:
Bu en önemli konulardan biridir. Hiç film yönetmeden 'yönetmen', 'senarist' olmak, ya da bir film şirketi açarak, ya da sadece bir yatırım yaparak 'yapımcı' olmak mümkün değildir. Böyle örnekleri çok sık görüyoruz ancak zaman içinde bunun 'algı yönetimi' olduğu hızla ortaya çıkacaktır.
-YABANCI DİL :
En az bir yabancı dil ( özellikle ingilizce) bilmeniz, mesleki dünya literatürünü anlamak açısından önemlidir. Bu açıdan ingilizce öğrenin.
-GERÇEKÇİ OLUN :
Endüstrinin gerçeklerini sağlıklı yorumlayın. Hedefleriniz gerçekçi ve ulaşılabilir olsun. Mucizeler beklemeyin.
-SÜREÇ ODAKLI OLUN :
Sonuçlar üzerinden değil kaliteli süreç üzerinden ilerleyin. Başkalarının performansı sizin motivasyonunuzu etkilemesin. Süreç sağlıklı yaşanırsa, sonuç mutlaka iyi olacaktır.
-İLETİŞİM AĞI İLE İLİŞKİLER :
İletişim ağı geliştirmeye başladıktan sonra, bu kişilerle sağlıklı bir iletişim halinde olun. Birini tanıyor olmak, o kişinin sizin 'arkadaşınız' ya da her an iletişimde kalacağınızı göstermez. Ama iletişim de, başladığı yerden gelişir ve geliştirilebilir. Buradaki en önemli konu, iki tarafında birbirine kendileri hakkında sağlıklı bilgi vermesinden geçer. İletişim ağında 'güven' çok önemlidir. Bu 'güven' sarsıldığında maalesef ilişkiler zedelenebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder