HOŞGELDİNİZ

Yapım Laboratuvarı : Yapımcılık ile ilgili bilmek istediğiniz herşey...Zeynep Özbatur Atakan'ın gözlemleri, deneyimleri, paylaştıkları...

27 Şubat 2014 Perşembe

SİNEMA SEKTÖRÜNDE İŞ GÖRÜŞMESİ YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

İş görüşmesine giderken bazı önemli detaylara dikkat edilmesi çok önemlidir.
Sinem sektöründe, işe alımlarda sadece diploma ve deneyimle yetinmeyebilirler. Ön görüşmedeki sizin bırakacağınız ilk izlenimler işverenler üzerinde çok daha büyük bir etki bırakır. Bunun yanı sıra, karşınızdakine işe alınmak için oldukça iyi görünüm çizebilir ve işe kabul edilebilirsiniz. Ancak kısa bir süre sonra, beyan etmediğiniz şeyler ortaya çıktığında hem işvereni, hem kendinizi zor durumda bırakabilirsiniz. Bunun gibi pek çok örnek çıkabilir. Bu nedenle, hem deneyimlerimden, hem de gözlemlerimden minik bir takım notlar çıkardım. Sizlerle paylaşıyorum:

Görüşmeye saatinde gitmek:
Görüşmeye mutlaka saatinden 5-10 dakika önce gitmeniz gerekmektedir. Gecikmek, daha görüşmeye başlamadan kendinizle ilgili olumsuz bir izlenim yaratacaktır.

Zaman Kullanımı : 
İş görüşmesi  sırasında zamanı doğru kullanmanız gerekmektedir. Önceliklerinizi belirlemeli, öne çıkarmak istediğiniz özelliklerinizi, hedeflerinizi, amaçlarınızı doğru kullanmalısınız.

 
Konuşma uslubu ve tavır : 

İş görüşmesi sırasında size sorulan sorulara verdiğiniz cevaplar kadar kendinizi ifade uslubunuz, beden diliniz de çok önemlidir. Görüşme sırasında her zaman otokontrolünüzü sağlayarak konuşmanıza, ses tonunuza, profesyonel bir ortam içinde bulunduğunuzu unutmadan sözcüklerini seçin.

Size sorulan sorulara kısaltma kelimeler kullanmayınız. Kısa, öz, anlaşılır ve tutarlı cevaplar vermeye özen gösterin.

Soruları iyi dinleyin:

Size sorulan soruları iyi anlamaya çalışın. İyi anlayamazsanız, soruyu tekrar rica edin. Zira, soruyu yanlış anlayıp yanlış cevap vermekten daha iyidir.


Giyim, bakım, makyaj ve kullanılan aksesuarlar :

İş görüşmesine giderken mutlaka temiz ve sade giyilmemesi, aşırı makyaj yapılması, izin verilmeden oturmak ve konuşmak, teklif edilse dahi sigara içmek ve sakız çiğnemek, kolları kavuşturup büzerek oturmak, konuşurken yere ve tavana bakmak… gibi tüm bu davranışlar işverenler üzerinde olumsuz etkiler bırakır.

Diksiyonunuz işveren üzerinde önemli bir etkidir:

Görüşme sırasında size yöneltilen soruları nasıl cevaplayacağınızı biliyorsunuz. Öncelikli olarak dikkat etmeniz gereken karşınızda size soru soran ya da konuşan kişinin cümlelerini sakın tamamlamayın. Soru ve konuşması bittikten sonra konuşmaya başlayın. Cevap verirken duraksamamak için görüşmeyi yapan kişi size soruları sorarken cevapları düşünürseniz hem duraksamadan konuşmuş hem de cevap vermeniz daha kolay olacaktır. Cevap sırasında günlük yaşamınızda dikkat etmeden alışkanlık içinde kullandığınız (ee, mm, hmm gibi) duraksama düşünme gibi kısaltmaları kullanmamaya özen gösteriniz. Soru sırasında düşünerek cevap vermeniz sizi bu gibi kısaltmalardan günlük yaşamınızda da uzaklaştıracağını ve daha etkili konuşmalar yapacağınızı unutmayınız.
 
Görüşme yaptığınız iş konusunda  soru sorulması:

Görüşme sırasında başvuru yaptığınız iş hakkında sorular sorabilirsiniz. Bu soruları çok dikkatli seçmelisiniz. Zira, bu sizin iş ile ilgili neyi algıladığınızı ortaya koyacaktır. Ayrıca, görüşmeye gittiğiniz işyeri ile ilgili bilgi ve araştırma yapmış olmanız önemlidir.

Duygusal konuşmalar yapmayınız!

Daha önceki işvereni kötüleme, sektör ile ilgili önyargılar, gevşek ve kuşkucu bir tavırla tokalaşma, İlgisiz ve isteksiz bir tavırla konuşma, soruları anlamada güçlük çekme, özel hayatınızla ilgili detaylar ve hatta bu işin sizin için çok anlam ifade ettiğini belirten bir uslup olumsuz izlenimlere yol açacaktır. Aynı şekilde, kendine aşırı güvenli gözükmek yine olumsuz bir etki yaratır. 

Özel yaşamınızdaki planlarınızı mutlaka belirtin, doğru beyanda bulunun:

Özel hayatınızda önem taşıyan olayları mutlaka iş görüşmesinde belirtin. Önemli sağlık olayları, askerlik, evlilik, hamilelik gibi planlarınız size detaylı sorulmasa da, siz bu durumu ve özel hayatınıza dair, iş akışını etkileyecek planları mutlaka belirtin. Bu durumlar, siz işe alındıktan sonra ortaya çıkarsa maalesef kendiniz için kötü bir referans oluşturmuş olacaksınız. Daha önce çalıştığınız yerlerden ayrılma sebebiniz sorulduğunda da mutlaka doğru cevabı verin. Gerçek, er ya da geç ortaya çıkacaktır.

Diploma ve yabancı dil konusu:

Sinema sektöründe, üniversite'den aldığınız diploma kadar,kişilik özellikleriniz, yetenekleriniz, varsa deneyimleriniz etkili olacaktır. Sektörde çalışmak isteyip, bu alanda iş bulmak isteyenlerin, öğrenciliği sırasında çalışmalar yapmış olması çok önemlidir. Bunun yanısıra, yabancı dil konusunda seviyenizi en doğru şekilde tarif etmeniz çok önemlidir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder