HOŞGELDİNİZ

Yapım Laboratuvarı : Yapımcılık ile ilgili bilmek istediğiniz herşey...Zeynep Özbatur Atakan'ın gözlemleri, deneyimleri, paylaştıkları...

6 Şubat 2014 Perşembe

KİŞİSEL BAŞARI PROGRAMI PLANLAMAK/TUZAKLARDAN KORUNMAK


Özellikle sinema alanında profesyonel olmak isteyenler için gözlemlediğim bir durum var.. O da, 'kararlı olmak' konusunda oldukça geniş kavramlar içinde hareket edilmesidir. 


Şöyle ki 'sinema yapmak istiyorum' oldukça geniş bir kavramken, 'sinema alanında ilerlemek istiyorum, ilk adım olarak sinema kültürümü geliştirmek istiyorum, bu nedenle bu ay 10 tane film izleyeceğim'
ya da '3 ay içerisinde şu kitapları okuyacağım'... gibi kavramlar net ve açık ifadelerdir ve kararlı olduğunuzun bir göstergesidir. 'istemek' bu anlamda tek başına yeterli değildir, bunun yanı sıra 'kararlı ve bilinçli' olmak gerekir...

Yine bu alanda üretmek isteyenlerin en büyük sorun olarak gördüğü şeylerden biri kendilerine şans verilmediği inancı... Şu anda yeni endüstrileşen bir alanda seçimler büyük önem taşıyor. Önemli olan 'kararlar alınırken de, seçimlerinizi oluşturabilmeniz'dir. Yani, siz kendinizi geliştirmeye ve bu alandaki çevrenizi yavaş yavaş oluşturmaya başlamak, şansın yaratılması konusunda kararlılığınızı gösterir. Bunun için kendinizi 'yapabileceklerinizi' ve 'yapamayacaklarınızı' iyi tanımanız gerekir. Bu tanıma süreci ise bilgi ve eğitim ile olur, ardından uygulama aşaması kendiliğinden gelecektir.

Bu söylediğim çalışmayı yapabilmek için, bazı tuzaklardan korunmanız ve doğru plan-program yapabilmeniz gerekir. Örneğin 'boş arkadaş sohbetlerine son vermek', 'tv karşısında geçirilen boş zamanları bitirmek' ya da 'internet ortamını sağlıklı, firesiz kullanan birisi olmak' çok önemlidir. Hafta sonunda hangi şehirde olursanız olun, bir film, sergi ya da en azından bir müze gezebilmek, şehrin kütüphanesinde araştırma yapmak, ya da bulunduğu şehrin bilinmeyen yerlerini gezmek, fotoğraf çekmek vs... pek çok yararlı zaman, size faydalı olacaktır.


Bazen kendi isteklerinize de HAYIR diyebilmelisiniz... Örneğin, sağlıksız alışkanlıklarınıza, boş geçecek zamana, size yararı olmayacak etkinliklere HAYIR diyebilirsiniz.  Özellikle Türk kültüründe 'Hayır diyememek', 'ayıp olur ' düşüncesi, bize zaman kaybettiren en önemli etkenlerden biridir. Bunu en yakın çevreniz ve ya gerçekten sizin için çok değeri olan durumlar için sınırlamanızı öneririm.

Sinema alanı, her zaman gelişime açık bir alan ama disiplin gerekli... Uzun vadede 'fark yaratan olmak' için, bilgi ve üretimlerinizi cesaretle ilerletmelisiniz.

Sinema alanında profesyonel olmak isteyenler, biraz deneyimlerimden güç alarak diyebilirim ki: Bu meslek grubu geleceğin en önemli mesleklerinden biri olacak, aynı zamanda hep gelişmeye devam edeceksiniz... Her gelişme sizi bir adım öne çıkaracaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder