HOŞGELDİNİZ

Yapım Laboratuvarı : Yapımcılık ile ilgili bilmek istediğiniz herşey...Zeynep Özbatur Atakan'ın gözlemleri, deneyimleri, paylaştıkları...

22 Ocak 2012 Pazar

FİNANS PLANI NEDİR?

FİNANS PLANI YAPMAK

Sinema sektöründe ‘finans planı’ özelliikle uluslararasi alanda
çok kullanılan bir terimdir. Film yapımcısının yolunu görebileceği en önemli veridir. Finans planının sağlıklı olabilmesi için, sağlıklı hazırlanmış bir ‘bütçe’ gereklidir.

Finans planı, bir filmin yapımı için gereken finansmanı sağlamak amacıyla, yatırımcı,ortak yapımcı, hizmet veya malın satın almak isteyen kurum, kişi ve ya kuruluşlar için hazırlanmış olan bir hesap cetvelidir.

Bu hesap cetvelinde, ‘yapımcı’ taslak olara yapılacak işin nasıl finanse edileceği, işe yapılan yatırımlardan nasıl yararlanılacağı, ve bu işle ilişkili tahmini ticareti ve harcamaları gösterir. Bu arada kendi yatırımı da mantıklı gerekçelerle bu planın içinde yer almalıdır.

Yapılan ilk finans planı, çıkan ilk ‘taslak’tır. Ekonomi, siyaset, yapım tercihleri, teknoloji hakkında başında planlanan çalışma değişiklik gösterebilir ve baştaki bazı varsayımları etkileyebilir. Yapılan finans planı, değişen çevre faktörlerine göre sürekli geliştirilmeli, yeni formüller yaratılmalı ve güncellenmelidir.

Finans planı, süreç yönetimi ile doğrudan ilişkilidir. Sürecin doğru ve akılcı kullanımı, finans planı üzerinde alternatif kaynaklar yaratma olasılığını arttırır.

Finans Planı şu prensipler üzerine kurulmadır:

-       Gerçekçi verilerle hazırlanmış, ayrıntıları düşünülmüş bir bütçe
         olmalıdır.

-       Ana yapımcının, yatırımını minumum %20 civarında
bulunmalıdır.

-       Yatırım yapılması gereken ortak, kurum ya da kuruluşların, daha önce yapmış oldukları bu tür desteklerle örtüşen rakamların finans planında belirtilmesi gerekmektedir.

-       Garantilenmemiş olan, gerçekleşmesi planlanlan gelirlerin net bir  şekilde belirtilmesi gerekir.

-       Onaylanmış olan gelirlerin de net bir şekilde belirtilmesi gerekir.

-       Başvuru yapılacak olan kurum ve kuruluşlar da ‘başvuru aşamasında’ veya ‘konfirmasyon alınmadı’ şeklinde belirtilmesi gerekir.

Finans planı cetveli, ilk bakışta projenin ‘yapılabilir’ olup olmadığını göstermesi açısından çok önemlidir. Burada, ‘yapımcı’nın tavrı açık, net ve gerçekçi olmalıdır.

Özellikle, ‘yapımcı’ bu finansman planını sunarken, ‘hedef’ini doğru tanımlayabilmeli ve ‘bütçe’sini doğru açılayabilmelidir.

Özetle ‘Finans Planı’ bir ‘yapımcı’nın, en önemli sunum araçlarından birisidir.

'Finans Planı', 'Proje projelendirme' aşamasının en önemli çalışmalarından biridir.

Önümüzdeki günlerde bu konuya devam edeceğiz...
Bu konuda sorularınız olursa, yapimlab@gmail.com adresine

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder