HOŞGELDİNİZ

Yapım Laboratuvarı : Yapımcılık ile ilgili bilmek istediğiniz herşey...Zeynep Özbatur Atakan'ın gözlemleri, deneyimleri, paylaştıkları...

19 Ocak 2012 Perşembe

BİR PROJEYİ DEĞERLENDİRMEK...


Merhaba Sevgili Dostlar,

Sinema sektöründe üretmek ve varlık göstermek isteyen birisinin tek referans olarak ‘senaryo’sunu ele almasının yeterli olamayacağını bir kez daha buradan farklı bir şekilde anlatmaya çalışacağım.

Zira, kişinin ‘kendini doğru değerlendiriyor’ olması da çok önemli bir konudur. Çünkü ‘proje’ bütün bu konuları kapsar. Daha öncede belirttiğim gibi, ‘proje’ denilen paketin içinde başta filmin fikir-hikayesi ile başlayan pek çok kriter devreye girer. Burada ‘proje sahibinin’ ve ‘yapımcı’nın karşılıklı olarak kendilerini iyi tanıyor olması, bir projenin en önemli kazancıdır.

Mesleğini icra edecek kişinin, ne yapabileceğini ya da ne yapamayacağını bilmesi gerekir. ‘Yönetmenlik’ yapmak isteyen kişinin kendi yetenek ve sınırlarını doğru tanıması gerektiği gibi, aynı şekilde ‘yapımcı’ nında kendi sınırlarını bilmesi çok önemlidir.

Neyi yapabilirim, neyi yapamam? Sorusunun cevaplarını kendisine dürüstçe verebilen kişi, kendini doğru değerlendiriyor anlamına gelir. Zaten kişinin sınırlarını tanıması da budur.

Burada birkaç tane kriter devreye girer:

-Kişilik özelliklerinizi doğru tanımak:

Kendini tanıma meselesi, kişilik özelliklerini tanımak anlamına gelir. Örneğin heyecanlı bir kişiliğiniz mi var yoksa sakin mi?, sabırlı ya da sabırsız mısınız, konsantrasyon düzeyiniz ne durumda?, kabul edemediğiniz ya da kabul ettiğiniz davranış biçimleri nelerdir? Ve bunun gibi pek çok soruyu kendinize sorduğunuzda ya da kendinizi objektif gözlemlediğinizde bulabilirsiniz. Yapımcının ve yönetmenin  kendilerinin bu özelliklerini iyi tanımaları gerekir.
(Bu konuda profesyonel kişilik testlerininin bir uzman tarafından yapılması en sağlıklı yoldur. Kendinize objektif bir ayna tutacak ve sevdiğiniz ya da sevmediğiniz yanlarınızla yüzleşebilirsiniz)

-Yaratılan eseri doğru değerlendirmek:

Söz konusu olan ‘üretilecek eser’in güçlü ve zayıf yanlarını objektif bür şekilde değerlendirmek anlamına gelir. ‘İyi’ diye düşündüklerimizin gerçekten iyi mi?, kötü diye düşündüklerimizin gerçekten kötü mü?
Bunu sorgulayabilmek gerekir.


-Ölçme ve Değerlendirme:

Piyasa koşullarını iyi tanımak gerekir. Yönetmen hiç film çekmemişse bunu göz önünde bulundurarak fizibilite yapılması gerekir. Yönetmen daha önce film çekmişse, bu anlamda yönetmenin çekmiş olduğu filmin yurtiçi ve yurtdışında nasıl bir potansiyel oluşturduğunun gerçekçi değerlendirilmesi, somut hedefler açısından çok önemlidir. Bununla birlikte, üretim yapılacak işin icra edileceği sektördeki hareketi de önemlidir. Sinema sektörü için son 5 yılda toplam kaç bilet satılmış, hangi dönemlerde neden düşüş olmuş ya da artış olmuş... Yönetmen veya yapımcının bir önceki filminin durumunun sağlıklı verilerinin göz önünde bulundurulması gerekir.


-Etkilerin Doğru Algılanması ve Stratejilerin Belirlenmesi:

Bütün bu maddelerin somut etkilerinin ortaya konarak, hedef’e giderken doğru stratejilerin belirlenmesidir. Sağlıklı bir değerlendirme yapılarak konulan ‘hedef’e  ulaşırken, sağlıklı stratejiler işin doğru planlanmasını sağlar.


Yukarıda anlatılan konular ışığında bir ‘proje’nin objektif olarak değerlendirilmesi ve devamında yapılıp, yapılmayacağına karar verilmesi en doğru yöntem olacaktır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder