HOŞGELDİNİZ

Yapım Laboratuvarı : Yapımcılık ile ilgili bilmek istediğiniz herşey...Zeynep Özbatur Atakan'ın gözlemleri, deneyimleri, paylaştıkları...

19 Ekim 2013 Cumartesi

BİR SUNUM DOSYASINDA NELER OLMALI?

Merhaba Sevgili Dostlar,

Senaryosunu sunmak isteyenlerle bazı görüşlerimi paylaşmıştım. Şimdi de bir sunum dosyasında neler olması gerektiğini kısa başlıklarla paylaşacağım.

Zira her başlık, ayrı ayrı ele alınmalı ve büyük bir titizlikle hazırlanmalı... 

Bence en zor, kendiniz beğenmelisiniz. Yani kendi kendinizin müşterisi olmalısınız. Rekabet koşullarını göz önünde bulundurursak, bu yöntemin çok işe yarayacağını söyleyebilirim.

Yapımlab katılımcıları ile bu konuyu çalışırken, grup birbirine o denli sert eleştiriler getiriyor ki, hiç düşünülmeyen detayları düşünür oluyoruz, çözümler üretiyoruz. 

Siz de önce kendinize sunumunuzu yapıp, size açık yüreklilikle görüşlerini söyleyecek bir arkadaşınıza sunumunuzu yapın...

Sunum dosyasında olmazsa olmaz birkaç öneri vereceğim. Bu önerdiğim materyaller, herhangi bir fon ya da ortak ararken de size yardımcı olacaktır. Ama yukarıda da yazdığım gibi, her başlık kendi içinde işlenmesi gereken incelikleri olan konular. Senaryonun hedefine, amacına göre kendi içinde değişkenlikler gösterebilir. Yine bunlar uzun yıllar içerisinde gözlem ve deneyimlerim doğrultusunda benim bu blog için oluşturduğum bir listedir.

Senaryo sunum dosyası:

1-Sinopsis

maksimum 2 sayfa

2-Tretman

maksimum 15-20 sayfa

3-Karakterlerin kısaca tanımı

4- Yönetmen veya senarist görüşü (senaryoyu kimin sunduğuna bağlı olarak, amaca bağlı olarak her ikisi birarada olabilir)

Bu bir sunumun en önemli temel taşlarından biridir. Kişisel bakış açınızı, beklentilerinizi ve motivasyon noktanızı, artistik görüşünüzü de içine katarak anlatmalısınız.

5- Projeyi destekleyecek görselller

Motivasyon noktanızı doğru tarif eden görsellerden örnekler koyabilirsiniz. Bir fotograf, çizim,kısa film veya teaser olabilir.

6-Özgeçmiş

Özgeçmişinizi amaca uygun bir şekilde hazırlamalısınız. İş başvurusu yapmadığınızı, senaryonuzu sunduğunuzu unutmamalısınız. Özgeçmiş yazarken, kendinizi en iyi ortaya koyacak uslubu bulmalısınız.

Eğer varsa referans mektubunuzu ekleyebilirsiniz.

7-Daha önceki işlerinizden örneklerin olduğu bir sunum

Daha önce yapmış olduğunuz çalışmalardan kısa bir sunum hazırlayabilirsiniz. Bu alanda bir çalışmanız yoksa, ilgi alanlarınızdan oluşan ve bu işi neden yapmak istediğiniz anlatan yaratıcı bir çalışma hazırlayabilirsiniz.

8-Senaryoyu üzerinize tescil ettirdiğinize dair bir belge

9- Senaryo (kaçıncı yazım olduğu belirtilerek)

10- Senaryo doktoru ile çalıştıysanız, bu kişinin senaryo ile ilgili görüşlerini bildiren rapor

11-Bütçesi üzerine çalıştıysanız, mevcutsa taslak bütçe


Bu istenen belgeleri hard copy olarak sunabileceğiniz gibi günümüzdeki dijital olanaklardan yaratıcı bir sunum hazırlayabilirsiniz.



Yaratıcılığınızı, sunumuza yansıtmanız yararlı olacaktır. Fikrinizi en kısa yoldan, en çarpıcı ve yaratıcı olarak anlatabilmeyi amaç edinmelisiniz.

1 yorum: