HOŞGELDİNİZ

Yapım Laboratuvarı : Yapımcılık ile ilgili bilmek istediğiniz herşey...Zeynep Özbatur Atakan'ın gözlemleri, deneyimleri, paylaştıkları...

28 Mayıs 2013 Salı

SENARYONUZU BİR ADIM DAHA ÖNE ÇIKARMAK İÇİN ÖNERİLER:

Merhaba Sevgili Dostlar,
'Senaryom var okur musunuz?' pek çok yapımcının duyduğu bir soru... Ben kendi adıma, bazı referanslara bakarak karar veriyorum. Herkesin yöntemi farklı. Ben burada bir 'yapımcı' gözü ile önerilerimi dile getireceğim.

Aslında salt 'fikir+senaryo' bazlı bir yapım modeli ve yapımcı ile bu paylaşım yapılıyorsa, mutlaka o yapımcının da kriterleri vardır. Ama o zaman da, ilk yazım senaryonuzu, birine okutmadan önce ne kadar süzgecinizden geçirdiğinizi düşünmeniz gerek.

İlk kez bir senaryo yazdınız ve bunu paylaşmak ve bir adım daha ileri gitmek istiyorsanız, bir fona başvuru yapmadan veya  bir yapımcı, yönetmen ile buluşturmadan önce şu kontrol listesi ile gözden geçirin:


1- Formatının doğru olduğundan emin olun:

Genellikle, sinema filmi senaryoları, tv dizisi formatında geliyor. Bu nedenle bu konuyu araştırın ve doğru formatı kullanın.

2-İyi bir sinopsis ve tretman oluşturun. Gerekirse bunları da sunum dosyanıza ekleyin:

Filmin fikrini ve yapısını iyi anlatan bir sinopsis ve filmin içindeki olay örgüsü, karakterlerin ortaya çıktığı iyi bir tretman, sunumunuzu güçlendirir.

3-Senaryo eğitimi durumunuzu gözden geçirin:

Senaryo yazmak, öğrenilen ve eğitim alınması gereken bir eylemdir. Senaryo yazarı olarak doğulmaz. 
Bilgi ve deneyim ile iyi senaryolar yazılabilir. Bunun için internetten, kitaplardan, senaryo atölyelerinden ya da varsa profesyonel senaryo yazarı arkadaşlarınızla paylaşımlarda bulunarak faydalanabilirsiniz. Bir senaryo örneği bulup, olayları ve diyalogları buna benzetmeye çalışarak çıkarılan işler 'profeyonel senaryo' değeri taşımaz.

4-İlk yazımdan sonra 'size göre' senaryonuzun güçlü ve zayıf yönlerini objektif olarak değerlendirmeye çalışın:

Senaryonuzun ilk yazımını tamamladıktan sonra, kendinize objektif olarak analiz yapın. Bunun için kısa bir süre senaryonuzu okumayın ve sonra yeniden okuyun. Güçlü bulduğunuz yanları, zayıf bulduğunuz yanları bulmaya çalışın. Bu konuda, güvendiğiniz buna zaman ayıracak bir, sinemadan anlayan bir dostunuzdan yardım isteyin. 

5- Hedef ve beklentilerinizi netleştirin, gerçekçi olun:

Bu senaryoyu neden yazdınız? Hedefiniz sektörde sağlam bir yer edinerek, yaptığınız işin hayata geçerek size belli bir zaman diliminde maddi ve manevi geri dönmesi, bir adım sonraki işinize yol açması mı? Yoksa bu 'hayatınızın hikayesi' bununla hem ödül, hem para, hem şöhret kazanmak istiyorsunuz? Ya da, bu noktada bir deneme yaptınız, sonuçları görerek mi karar vereceksiniz?

Bunun gibi pek çok gerekçe çıkabilir... Gerçekten sizi 'senaryo yazmak' konusunda harekete geçiren nedir? Bunu hangi temeller üzerine oturtuyorsunuz?

Bunu bilmek, her anlamda yolunuza ışık tutacaktır.

6- Senaryonuzu sunmadan, kendinizi iyi hazırlayın

4 ve 5. Maddelerde yazdığım üzere, yapacağınız 'iç odaklı' çalışma ile hem kendinizin, hem senaryonuzun 'güçlü' yanlarına odaklanın. Bununla beraber gerçekçi hedef ve beklentilerinizin farkında olun. Bu sizin toplantınıza büyük yararlar sağlayacaktır.Senaryonuza hakim olun.Ödün verebileceğiniz ya da veremeyeceğiniz alanların farkında olun.

7-Toplantınızdan önce, toplantı yapacağınız kişi hakkında doğru bilgi sahibi olun:

Toplantı yapacağınız kişi ile ilgili bilgi sahibi olun. Günümüzde internetten, özellikle sinema sektöründe çalışan ve üreten birisi için bilgi toplanabiliyor.
Bu konuda, konuşacağınız kişiyi tanımak, size güç katacaktır. Böylece ortak alanlarınız varsa daha hızlı keşfetmiş olursunuz. Sizinle görüşen kişinin de aynı şekilde siz gelmeden, sizinle ilgili bilgi sahibi olup olmaması önemlidir. Bunun da sizin kriterleriniz açısından bir önemi olmalı.

8-Senaryonuzu mutlaka kendi üzerinize tescil ettirin:

Senaryonuzu kendi üzerinize tescil ettirmeden, herhangi bir paylaşımda bulunmak profesyonel bir yaklaşım değildir. Bu konuda, kendi üzerinize sinopsis aşamasından itibaren tescil ettirin.


Bu kendi kendinize uygulayabileceğiniz metodu, ilk senaryosunu yazan ya da yazmak isteyen, senaryosunu her gün bir yerlere e-posta ile gönderen ve yapımcı arayan tüm arkadaşlara öneririm.

Bu 7 öneriyi başlangıç aşaması için öneriyorum. Devamında yeni öneriler yazacağım.

Herkese güzel bir gün dilerim.




2 yorum:

  1. Ne kadar sade, güzel ve karşılıksız paylaşımlar... Elinize, dilinize, yüreğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  2. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz,,,

    YanıtlaSil