Merhaba Sevgili Dostlar,
Geçtiğimiz salı günü Maltepe Üniversitesi'nde 'YAPIMCILIK' üzerine bir sempozyuma konuşmacı olarak katıldım.
Çok yararlı ve doğru bir girişimdi. Bu yüzden, başta Maltepe Üniversitesi İletişim Bölümü Dekanı, Sevgili hocam ve dostum Prof.Dr. Selahattin Yıldız'ı kutluyorum.
Moderatörlüğünü de Prof.Dr. Selahattin Yıldız'ın yaptığı bu çalışmada, en çok gelen sorulardan bir tanesi, nereden , nasıl başlanacağı idi. Toplantıya konuşmacı olarak katılan ben, Baran Seyhan, Serdar Akar, Ümit Ünal, Ahmet Boyacıoğlu aynı bakış açısı ile farklı cümleler kurarak aynı şeyleri söyledik...
Hem de sinemacı olmak isteyen genç arkadaşlarımıza yine hatırlatmak için orada sıraladığımız önerileri, kendi görüşlerim doğrultusunda tekrar burada paylaşmak isterim.
- Bilginizi arttırmaya ve kültürel donanımınızı güçlendirmeye özen gösterin. Zira, sinema alanında bilgi ve kültürel donanım olmadan olmaz.
- Okullar sadece kapı aralar. Size, standart bilgi verirler. Her şeyi okuldan beklemeyin. Okulda öğrendiklerinize, kendi bilginizi kattığınızda 'fark yaratacağınızı' unutmayın.
- Sinema alanında 'diploma' değil, yaptığınız 'iş' sizi bir yere taşıyacaktır. Ama 'diploma'nız sizin yolunuzda sağlam bir temel taş vazifesi görür. Zira diplomanız siz resmi kurumlarda vs... çalışacağınız zaman yararlı olacaktır. Bu bağlamda, o çalışacağınız resmi kurumdaki 'performans'ınız, sizin kariyerinizi belirleyecektir.
- Sinema alanında kariyer yapacakların, bunun ayrı bir sektör ve iş kolu olduğunu unutmaması ve bunların çalışma dinamiğini öğrenmesi önemlidir.
- İşlerinizde fark edilmek istiyorsanız, kendi metodunuzu geliştirmelisiniz. Başkalarının yaptığını yaparak yol almaya çalışırsanız bile kendinizin nasıl 'fark yarattığınız'ın farkında olun.
-Bir başkası için uygun model, sizin için uygun olmayabilir. Onun için projenizi ve kendinize ve 'iyi' yapabildiklerinize odaklanın. Güçlenmesi gereken taraflarınızı keşfedin. Kendinize 'objektif' olun.
-'Dış' odaklı sorunları tanıyın. Sektör ile ilgili bilgi edinin.
_ 'İç' odaklı sorunlarınızı keşfedin, kendi eksik taraflarınızla yüzleşin.
-'Para bulmak' sorunların çözüldüğü anlamına gelmez. Eğer o parayı iyi kullanamazsanız, kariyeriniz tehlikeye girebilir. Projelerinizin sorunlarını görmezden gelip, her şeyin 'tam' olduğunu düşünerek, hızla filme başlarsanız 'hayal kırıklığı'na davetiye çıkarmış olursunuz.
-Bir 'proje' 2 ve daha fazla kamu veya özel fondan reddedilme cevabı alırsa, bu projeyi yeniden analiz etmek, sorunlarını anlamak gerekir.
- Senaryo, tek başına bir kriter değildir. Bazen, çok 'iyi' senaryo bile olsa yönetmen ve yapımcı yetersiz bulunabilir.
Bu durumu iyi anlayıp, yola devam etmek gerekir.
-Yönetmenlik zor ve sorumluluğu yüksek, yaratıcı bir iştir. Belli bir eşiğin üzerinde yetenek, bilgi ve donanım gerekir. Bu nedenle yönetmenli yapacak kimselerin kendi yaratıcı sınırlarının farkında olmalıdır. Yönetmenin yaratıcı sınırlarını anlamak için en iyi yol, kısa film, minik maketler vs... çekmek, kurgulamak ve eleştirmektir.
-Sinemanın hangi alanında üretim yaparsanız yapın, diğer alanları iyi tanımanız ve anlamız gerekmektedir.
-Yaratıcılığınızı ortaya koymak için paraya ihtiyacınız yoktur.
-Sinema öğrencisi olmak, tüm sanat dallarıyla da ilgilenmeyi gerektirir.Sanatın diğer dallarıyla yakın temasta olun... Özellikle edebiyat ile...
-Sabırlı olun... Bu uzun bir yolculuk. Objektif bakış açısı ile üretilen projeler, sabırla yol alındığında mutlak sonuç verir.
-Mutlaka bir film setinde en az 1 kez bile olsa deneyim yaşayın..
-Sektörde sizden daha deneyimli kişilerle konuşun, not edin... Sorular sorun. Ama unutmayın onların anlattıkları kendi 'biricik' deneyimleridir.Siz de kendi deneyimlerinizi yaratacağınızı unutmayın.
-Hedef koymayı, buna uygun amaçlar geliştirmeyi öğrenin.
-Acele etmeyin, kendinizi kısa sürelerle sınırlamayın. Ama plan-program bu işin temelidir. Planlı ve programlı olun.
-Mutlaka çalışma metodu geliştirin.
-Çok fazla film izleyin. Film izlemeden sinema tam olarak öğrenilemez.
-Okuyun, sergi ve müze gezin,seyahat edin, gözlem yapın...
-Yazın... Gözlemlerinizi yazın... Günlük tutun... Hem kendi gelişiminiz izlemiş olursunuz, hem de ileride okuduğunuzda ne kadar geliştiğinizi fark edersiniz.
Bu yazının üzerine film, kitap, gözlem dolu bir hafta sonu diliyorum...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder