Yaz aylarıyla birlikte ilk uzun ya da kısa veya belgesel olarak filmini çekecek pek çok arkadaşımız için göz ardı edilmemesi gereken, finansal konulardan bahsedeceğim.
İlk filmini çekecek bir yönetmen, büyük bir oranda filminin finansal sorumluluğunu da üstlenmiştir. Ama daha şanslı olup, kendilerine bir yol arkadaşı/ortak yapımcı bulanlar da dahil olmak üzere, filmin finansmanı ile ilgili birkaç konuya dikkat çekmek isterim. Zira filminize küçük ya da destek ararken bazı konuları göz ardı etmemek gerektiğini düşünüyorum.
Çünkü ilk filmini gerçekleştirecek, pek çok yeni yönetmen/yapımcı , işin doğası gereği filmin çekimlerine, oyuncu seçimine, teknik donanıma, ekibe odaklanacaktır. Halbuki, bu saydığımız tüm ögelerin hepsi, kendi sermayenizden bile olsa bir harcamadır ve bunun önceden planlanması gerekir.
Bu konu aslında 'finans planı' kavramının başlangıcıdır. Zira, bu kavramı iyi anlamanız filminizi doğru planlamanızı ve finansman konusunda önünüzü görmenizi sağlar ve finansman yaratma konusunda yaratıcılığınızı arttırarak, motivasyonunuzun olumlu gelişmesini sağlayacaktır.
İyi bir finans planı taslağı oluşturmak için :
-Senaryonuzu yapımcı gözüyle okuyun.
-Öz kaynaklarınızı da göz önüne alarak, filme harcayacağınız miktarı 'gerçekçi' olarak bulun.
-Bu giderleri nasıl karşılayacağınızı, zamanlamalarıyla birlikte madde madde yazın.
-Tüm giderleriniz 'nakit para' olarak bulmanız gerekmez. Bazıları 'servis sağlayıcı' yatırımı olabilir.
-Filminize en küçük ya da en büyük miktarda yatırım yapanlara, bunun karşılığında ne sağlayacağınızı gerçekçi olarak oluşturun ve paylaşın.
-Bu yatırımcılarla konuşurken dürüst ve gerçekçi olun. Unutmayın ki yatırımcılar sizin dürüst olup olmadığınızı anlayacak deneyime sahiptirler.
-Size yapılan hatırımın 'hibe', 'erteleme', 'sponsorluk' mu olacağı konusunda fikriniz olsun. Bunların hepsi farklı kavramlardır.
-Yatırıma karşılık 'ortaklık' teklif ediyorsanız, potansiyel ortağınıza 'gerçekçi ve dürüst' bir fizibilite oluşturun.
-Mutlaka sözleşme yapın.
-Herhangi bir kamu fonundan destek aldıysanız, imzaladığınız sözleşmeleri okuyun ve yükümlülüklerinizin farkında olun
Bu maddeler, sizin bir sinema profesyoneli olarak kalıcılığınızı ve
gücünüzü arttıracak, bir sonraki projenizde daha güçlü adımlar atmanızı sağlayacaktır.
Sinema sektöründe profesyonelleşmek isteyen herkes, alanı ne olursa olsun hedeflerini doğru koyarak ve doğru bir finans planı ile ilerlerse, bir sonraki işinde çok daha başarılı ve ileride olacaktır.
minik bir ilave madde de şu olabilir...
YanıtlaSil- tüm bunları yapmadan önce kendinize finansmandan da anlayan bir avukat ( entertainment lawyer ) bulun :)
çünkü tüm bu finansal yapınızı sözleşmeler üzerine oturtacaksınız ve değişen kanunları bilmiyor ve sürekli eski sözleşmelerinizi revize ederek kullanıyorsanız bir gün önemli bir zarara uğrama ihtimaliniz yüksektir...