HOŞGELDİNİZ

Yapım Laboratuvarı : Yapımcılık ile ilgili bilmek istediğiniz herşey...Zeynep Özbatur Atakan'ın gözlemleri, deneyimleri, paylaştıkları...

20 Şubat 2016 Cumartesi

Pitching nedir?

Merhaba Sevgili Dostlar,

Atölyeler, yeni projeler, festival programları derken Şubat ayının da sonuna yaklaşıyoruz.
Bugün, YAPIMLAB'da yeni başlayacak grup ile buluşmanın heyecanı var içimde... Yeni dostluklar, paylaşımlar ve nice projenin başlangıcı olacak.

Bugün, uzun zamandır dilimize dolanan ve bu konuda son 4 yıldır çok fazla çalıştığım 'pitching' konusunu yazmak istiyorum.

Son iki yıldır direktörlüğünü üstlendiğim Antalya Film Forum'u başlatırken 'pitching' kelimesinin karşılığını bulmak için epeyce araştırdım. 'Sunum' kelimesi buna en yakın olanıydı ama tam karşılamıyordu. Çünkü 'sunum' pek çok metotla olabilirdi ama 'pitching' bu sunumun bir parçası olabiliyordu. Yani şahane bir dosya da sunabilirsiniz, ya da bir fragman, ya da story board... Ama 'pitching' birebir yüz yüze yapılan bir eylem...

Şöyle ki, 'pitching' sadece organizasyonlarda topluluk ya da jüri önünde bir konuyu anlatmak olarak düşünülmemeli... Projenizi bir arkadaşınıza anlatırken de 'pitching' yaptığınızı düşünmelisiniz. Yani projenizi, sözlü olarak ifade edebilme işine 'pitching' deniyor. Tüm dünyada ve dillerde, sinema profesyonelleri tarafından 'pitching' olarak kullanılan bu kavram gitgide önem kazanıyor.

Son 4 yıldır, dünyanın her yerinde gerçekleşen pek çok 'pitching' eğitimi ve platformuna katıldım. Pek çoğunda jürilik yaptım. Eğitimlerde ise gözlemci oldum. Bu konuda pek çok metot ve görüş var. 

Ama benim gözlemim, projeye hakim olan, projesini mutlaka ve mutlaka iyi anlatıyor. Dolayısıyla iyi bir 'pitching', proje sahibinin kendisi ve projesi ile yarattığı bir karışımdan oluşuyor. Yani, hazırlanmak dediğimiz şey, metni okumak ya da senaryoyu anlatmaktan öte, özümsediğini iyi belirtmekten geçiyor. Aceleci davranan, hemen senaryoyu anlatmaya koyulan projeler maalesef gücünü yitiriyor.

Pitching çok uzun ve detaylı çalışılması gereken bir konu. Ama ilk 3 önerimi hemen yazabilirim, devamını önümüzdeki günlerde yazmaya devam edeceğim.

- Projenize hakim olmak :

Projenizin güçlü yanlarının ve zaaflarının farkında olmak. Bunu önceden analiz etmek ve buna uygun bir strateji geliştirmek.

-Kendinizi ifade edebilmek :

Bu proje ile ne yapmak istediğinizi, projeye özel tarif edebilmek. 
Örnek, bir proje sunumunda jüri neden bu projeyi yapmak istiyorsun diye sorduğunda, sinema yapmak istediğim için diye cevap verirseniz, proje önemini yitirmiş oluyor. Oysa, projeyi yapma nedeninizi kendi hayat görüşünüz doğrultusunda bir sinemacı gözüyle anlatabilirseniz iyi bir 'pitching' yapmış olursunuz.

-Senaryonuzu doğru ifadelendirmek :

Senaryonuzu doğru ana hatlarla anlatabilmeniz gerekli... Bunun için senaryonuzu iyi ifade eden 3-5 cümle bulmanız yararlı olacaktır.



1 yorum:

  1. Bu konu sadece sinemada değil diğer konularda da Türk insanını zorluyor. Çünkü proje kavramı bu ülkede yanlış anlaşılıyor. Tretman ya da senaryo yazdığında her şey bitmiş gibi yaklaşıyor. Filmi çekip bitiriyor ama seyirciyle nasıl buluşacak..! O sanki onun konusu değil..
    Bu nedenle, belirttiğiniz gibi projeye vakıf olmak çok önemli..
    Yavuz Sezer

    YanıtlaSil