Proje geliştirme konusu, sinemada alanında üretmek isteyenlerin, en dikkat etmesi gereken konuların başında gelmelidir. 'Proje geliştirme' denilince, pek çok kişi bunu 'senaryo geliştirme' olarak algılar. Oysa, 'senaryo geliştirme' , 'proje geliştirme' çalışmasında yapılacak çalışmalardan en önemlisi olmakla birlikte, projenin gelişmesindeki ögelerden bir tanesidir.
Projenizi geliştirirken iki farklı koldan projenizin gelişeceğini unutmamak gerekir. Bunlardan bir tanesi, fikriniz, hikayeniz ve bundan dolayı oluşan senaryonuzdur. Bir diğeri ise bu senaryonun 'yapım mantığı'nın oluşmasıdır. Her ikisinin bir arada gelişmesi ideal olanıdır.
Aksi takdirde, biri diğerinin tehdidi olur. Yani,senaryo ve yapım tarafı birbiri ile uyum içerisinde ilerlemelidir. Senaryo ile maliyet/bütçe hedeflere uyumlu değilse ilerleyemezsiniz.Bir projenin sağlıklı ilerleyebilmesi için senaryo ile maliyet/bütçe arasında sağlıklı bir yapının oluşması gerekir.
Bu mantığın kurulabilmesi için de, yönetmenin istekleri, ihtiyaçları, çalışma alışkanlıkları,deneyimlerine göre yapımcının bir yapı kurması gerekir. Yapımcı, bu yapıya uygun bir stratejik planla yol alarak, projenin finans kaynağı bulabileceği yeni alanlar yaratmaya ve kaynak oluşturmaya başlar.
Bir fikir ya da hikaye sahibi olanlar, genellikle buna 'proje' dedikleri için kafa karışıklığı olur. Oysa buna 'film olabilecek bir fikrim var, bunun senaryosunu da oluşturdum' denilmesi gerekir. Çünkü, bunun gerçek dünyada hayat bulması 'proje geliştirme' ile olabilir. Bir film projesi, senaryo yazarı, yönetmen ve yapımcının ortak katkı ve iletişimi ile sağlıklı bir gelişim gösterebilir.
Proje geliştirirken dikkat edilmesi gerekenler ve 'yapımcı'nın önemi :
- Fikriniz ile nasıl fark yaratacağınızı mutlaka düşünün.
-Fikrinizin yaratacağı farkı biliyorsanız, bunun sağlamasını mutlaka yapın.Bunu için film izlemek, dünyadaki gelişmeleri ve bakış açısını takip etmek önemlidir.
-Yapımcılık fikri ile ilgili, klişe ve kulaktan doma düşüncelerinizi değiştirmeye başlayın. Yapımcılığın ne olduğunu anlamaya çalışın.
-Yapımcılığın ne olduğunu, sizden gerçekçi olarak ne bekleneceğini, yapımcıdan önce siz bilin.
-Doğru ve gerçekçi hedefler koymayı öğrenin.
-Filminize yatırımcı bulmanız yapımcı bulduğunuz anlamına gelmez. Yatırımcının, yatırımlarının boşa gitmemesi için 'yapımcı' ya ihtiyacı vardır.
-Finans planının ne anlama geldiğini öğrenin.
-Fikrinizi ya da senaryonuzu profesyonel olarak değerlendirmeye sokun.Yani bir senaryo doktorundan ya da danışmandan bu konuda destek alın.
-Filmin yapım tarafı ile yaratım tarafının denk yürüyebilmesi için 'yaratıcı yapımcılık' ile ilgili bilgi alın.
-Kendi çalışma metodunuzu yaratın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder