HOŞGELDİNİZ

Yapım Laboratuvarı : Yapımcılık ile ilgili bilmek istediğiniz herşey...Zeynep Özbatur Atakan'ın gözlemleri, deneyimleri, paylaştıkları...

10 Mart 2012 Cumartesi

MOTİVASYON 2- KENDİMİZE FARKETMEDEN KOYDUĞUMUZ SINIRLARIN MOTİVASYON ÜZERİNDEKİ ETKİSİ



Sınırlayıcı, beklenti ve inançların, sinema sektöründe ve sektöre adım atma konusunda çok görülen motivasyon düşürücü bir durum olduğundan, bu konuyu biraz burada dile getirmek istiyorum.

Kendimizin bile farketmeden koyduğu sınırlayıcı inançlar, farkında olmadan zamanın boşuna akmasına neden olabilir.

Özellikle yaptığım seminer ve atölye çalışmalarında, ilk haftalar uygulamadan çok benim anlatımlarımla geçer... Ama devamında, 'uygulamalar' başladığı zaman bir 'erteleme' olayı başlar ki sormayın gitsin... Aslında bu yapılan işin ertelenmesi'nin en önemli sınırı 'başarısızlık korkusu'na eşlik eden 'bu bilgilerim yetersiz' fikrinin, kişiyi sınırlamasıdır. Oysa, bir yerden başlamak gerekir ve bilgilerin 'yeterli mi' yoksa 'yetersiz mi' olduğunu anlamak için uygulamaya geçmek en önemli adımdır.

Bunun en önemli nedenlerinden biri de, kişinin kendi ile ilgili beklentisini, çok yüksek tutmasından kaynaklanır. Yüksek beklentiler, yüksek hedeflerin sonucunda ortaya çıktığından, kişi asla minimal hatayı bile kendi kendine kabul etmemektedir.

Dolayısıyla, eleştiriler başladığında, hayal kırıklığıyla motivasyonunu hemen düşürür.

Ya da en sık yaşadığım örneklerden biri, 'senaryo yazma teknikleri'ni
öğrenmeden başvuran senaryo sahipleridir. Senaryoları konusunda eleştiriye o kadar kapalıdırlar ki, senaryonun çok iyi olduğunu ama 'yapımcı'nın anlayamadığını düşünüp, motivasyon düşüklüğü yaşarlar... Bütün bunların yanısıra bir de 'fikir' aşamasından ileri gidememiş çalışmalar vardır. İyi bir fikir vardır ama ortada 'senaryo', tretman' hedef' hiçbirşey yoktur. İhtiyacın sadece para olduğunu düşünürler...

Oysa adım adım ilerlemek, hem öğrenmek, hem eksikleri farketmek açısından mükemmel bir yöntemdir.

Bu açıdan önce sinema ile profesyonel ilgilenmek isteyenler kendini nasıl sınırlıyor, bir bakalım:

'Uzun Vadeli Hedef'e odaklanmak ve aradaki süreci planlamamak:

-5 yıl sonra gerçekleşebilecek bir hedefe odaklanıp, hiçbir şekilde aradaki süreci planlamayarak,

-Sinema sektöründe üretim yapacağı alanı, kafasına göre seçiyor ve o pozisyon dışında hiçbir işi kabul etmeyerek,
örneğin, 'yönetmen olacağım' diyor ama arada yönetmen yardımcılığı yapmayı, ya da kısa bir film çekmeyi düşünmüyor... Ya da, hayatındaki ilk sette 'prodüktörlük kolaymış' diye düşünüp, bundan sonra prodüktör olmak dışında hiçbir iş yapamayacağına karar veriyor. Dolayısıyla kendini 'uzak bir hedef' ile sınırlamış oluyor.

Başarısızlık korkusu ve hata yapmaktan korkmak:
-'Ya en iyisini yaparım, ya da yapmam' inancı ile süreci doğru değerlendirmek mümkün değildir. Oysa hatalar ve hayal kırıklıkları, bulunmaz birer 'fırsat'tır. Çünkü 'hata' en iyi öğretmendir. Hata yapma korkusu, kişinin kendine getirebileceği en büyük sınırlardan biridir.


Risk almaktan kaçınmak:
-Yukarıdaki maddeye ek olarak, kişi yaptığı işi ortaya koyarak, 'kabul görme-görmeme'' isteği üzerine bir risk almayı istemez. Oysa, risk almak'kendi kendinize ayna tutabilmek için mükemmel bir fırsattır.

'Ben değişemem' inancı:
-İnsan, ancak ürettikçe gelişebilir ve düşüncesinde bazı değişiklikler olabilir. 'Bu böyledir' başka bir yolu yoktur inancı, size çok keskin bir sınır çizer. Dolayısıyla bu 'değişmezlik' fikri sizi çok ciddi anlamda sınırlayabilir.

Öncelikler Listesi:
-Bu konuda metodik bir liste yapmanızı öneririm. Önceliklerinizi yazdığınızda zamanınızın ne kadarını bu işe ayırdığınızı daha net göreceksiniz. Örneğin, benim atölyelerimde eve verilen uygulama çalışmaları, günde ortalama 20-30 dakika bu işe ayırmayı gerektirecek şekilde planlanmıştır. Dolayısıyla 'zamanım yok' diyenlere öncelik listelerini sorduğumda, genellikle dış odaklı sorunşlardan bahsederler. Yani aslında 'en önem verdikleri iş'in öncelikleri arasında yer almadığını farkederler. Hayatımızın ne kadar süresini sevdiğimiz iş için planlıyoruz? Bunu planladığınızda sizin sınırlarınıza dış etkenli müdahelelerin siz farketmeden girdiğini göreceksiniz.

Özetle, bugün içeriden ya da dışarıdan farketmeden kenbdinize getirdiğiniz sınırları farketmeye çalışın... Zaman sınırlarınızı, yapmak istediğiniz film, yazmak istediğiniz senaryo, ya da gelişmek istediğiniz alan dahilinde yeniden düzenleyin... Çok faydasını göreceksiniz...Dolayısyla motivasyonunuz artacak, adım adım ilerlemenin tadını çıkaracaksınız...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder