HOŞGELDİNİZ

Yapım Laboratuvarı : Yapımcılık ile ilgili bilmek istediğiniz herşey...Zeynep Özbatur Atakan'ın gözlemleri, deneyimleri, paylaştıkları...

28 Şubat 2012 Salı

YÖNETMEN OLMAK İSTEYENLER İÇİN...


Türkiye'de yönetmenlik yapmak konusunda yoğun bir istek var. Her yıl Kültür Bakanlığı'na 'ilk film' kategorisinde pek çok proje ve yönetmen başvuruyor. Destek alan pek çok film, zorluklarla tamamlanıyor ve hedeflerini pek azı yakalayabiliyor. Bu konudaki gözlemlerin herkesin 'yönetmen' olma sevdasının bir çığ gibi büyümesi... Bu durum, benim sinema -tv okuduğum yıllarda da vardı... Hala var...

Hatta ilginç bir anımı paylaşmak istiyorum:
Bir Zamanlar Anadolu'dayı çekerken, çocuk oyuncumuz (o yörede yaşayan bir çocuğumuzdu) oyuncu sorumlumuza, bu setin sahibi kim? En çok kimin sözü geçiyor diye sormuş... Sonra ben Nuri abim gibi olmak isterim, herkes O'nun sözünü dinliyor... demiş... Aslında 'yönetmen olmayı istemek' bazen 'iktidar sahibi olma' isteğiyle eşdeğer..

Halbuki, 'yönetmen' olmak, bilgi, kültür, ve hayat ile ilgili deneyimler isteyen birşeydir. Teknik konulardan, tüm gelişmelerden bilgi sahibi olmayı gerektirir. Bunun da ötesinde estetik, psikoloji, felsefe konularında fikir sahibi olmayı, yaratma cesareti ile bunları ortaya koymayı gerektirir.

Bir yapımcı, bir yönetmenin 'ilk' filmini yapmadan önce hangi kriterleri gözetir?

Bu kriterler

-Yönetmenin 'kısa film'i var mı?
-Yönetmenin, daha önce birlikte çalıştığı bir yönetmen var mı?
-Kendisine ve işlerine yaklaşımı nasıl?
-Sektörü ne derecede tanıyor? Gerçek bilgi mi, önyargı mı?
-Yönetmen görüşünde kendini nasıl ifade ediyor?
-Beklenti ve amaçları nedir?
-Yapımcı ile ilgili beklentileri neler?
-Çalışma prensipleri ve alışkanlıkları nedir?
- Karşılıklı olarak açık ve net bir iletişim sağlanabiliyor mu?

Bu kriterler pek çok yapımcı için bazı değişkenlik gösterebilir. Ama bir yapımcı ve yönetmen biraraya gelmeden önce, biribirlerinin çalışma prensiplerini tanımayı amaç edinmeli ve karşılıklı beklentilerini iyi oluşturmaları gerekmektedir.

Yönetmenin projesinin kabul edilip edilmemesini düşünmeden önce, projesinin yapımcı tarafından doğru algılanıp, algılanmadığını öncelik olarak almalıdır. Aynı şekilde 'yapımcı' kendinin 'yönetmen' ile iletişime açık bir ilişki geliştirip, geliştiremediğini öncelik olarak almalıdır.

Yönetmenlik, çağımızın en önemli 'yaratıcı' mesleklerinden biridir. Bu bağlamda, 'yönetmen'lik kariyeri yapmak isteyenler, bunu uzun ve zorlu
bir yol olarak görmelidirler. Telaşsız ve hayata, öğrenmeye açık bir yolda ilerlerlen, sektörün dinamiklerini öğrenmeli ve tüm dünyayı takip etmelidirler.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder