HOŞGELDİNİZ

Yapım Laboratuvarı : Yapımcılık ile ilgili bilmek istediğiniz herşey...Zeynep Özbatur Atakan'ın gözlemleri, deneyimleri, paylaştıkları...

15 Şubat 2012 Çarşamba

2 MART 2012 SEMİNERİ İLE İLGİLİ BİR KAÇ NOT DAHA...




Sevgili Dostlar,
2 Mart 2012 tarihinde gerçekleştirmek istediğim 'senaryo yazarı-yapımcı ilişkisinin temelleri' isimli seminer ile ilgili bilgi vermeye devam ediyorum... Sorularınız için info@zeynofilm.com adresine mail atabilir ya da 0 532 4202943 numaralı telefondan Ayşegül Yeşim'e ulaşabilirsiniz.

Fikir ve Üretim, bir 'proje'nin varolması için en önemli iki ögedir.
Bu bağlamda, sinema sektöründe bu iki ögeden biri eksik kaldığında, problemler oluşabilir.

'Yapımcı- Senaryo Yazarı ilişkisinin temel modelleri' seminerinde, 'fikir ve üretim' in işbirliği irdelenir.


Pekçok Senaryo yazarı-Yapımcı modeli oluşabilir. Bunu doğru oluşturabilmek içini hangi aşamada çalışılacağını doğru belirlemek gerekir.

Yani, 'bir senaryom var, ilgilenirmisiniz?' sorusunu sormadan önce, 'senaryo'nuz un bir 'proje' olup olamayacağını anlamış olmak gerekir. Beklenti ve hedeflerin belirlenmiş olması gerekir.

Aynı şekilde, bir yapımcı, 'senaryo arıyorum' diyorsa, önce kafasında bir 'proje' olup olmadığını iyi sorgulaması gerekir.

Dolayısıyla bu 2 öge doğru işbirliği modelini yarattığında, sektörde bir yer edinilmiş olmakla birlikte sektöre katkı sağlanmış olur.

Doğru işbirliğini yaratmanın yolu 'bilgi'den geçer... Genellikle, senaryosu değerlenemeyen fikir sahipleri, ya da senaryo-proje değerlendirme kriterleri olmatan yapımcılar, sorunun sektörden-sistemden vs... gibi konulardan kaynaklandığını düşünen, sorunu dışarıda gören nedenler yaratırlar. Oysa gerçek 'neden' her iki tarafında sektörel bilgi ve kendi kriterleri konusunda eksiklikleridir...

Sinema, son yüzyılın sanatıdır ve bu sanat üretimininin varolduğu sektörde pek çok dinamik devreye girer. Bunları gözardı ederek 'fikir' ya da 'üretim' aşamasında bulunmak, tıp eğitimi almamış birinin 'teşhis' koyup 'cerrahlık' yapmasına benzetilebilir.

Sinema sektöründe, bu konuda mesleki bir ehliyet istenmemektedir. Bu nedenle de, sektöre girmek isteyen kişi, sektörün içinde bir değer yaratabilmelidir. Dolayısıyla, 'kulaktan dolma' ya da 'sıradan gözlem' içeren bilgilerle değil, daha sağlam bilgilerle ilerlemelidir.

Çok uzun zamandır sonuç alamadığınız işleriniz varsa, bunun nedenini sektörde değil kendinizde aramalısınız...

Dolayısıyla 'Senaryo Yazarı-Yapımcı İlilişkisinin temel ilkeleri' semineri, tüm dünya ve Türkiye'deki sistem araştırılarak hazırlandı. Bir yıldır, deneyimlerimin yanısıra yapmış olduğum araştırmalarda, ülkeler ve sistemlerin çok farklı gözükmesine rağmen aynı mantığın varolduğunu gözlemleledim. Türkiye'de üretimlerin içerisinde yer alan biri olarak, fikir sahibi ve üretici ilişkisinde 'beklentiler', 'sınırlar' ve 'kriterler' üzerine eksiklikler olduğunu gözlemledim.

2 Mart 2012 günü ilkini gerçekleştireceğim bu seminerde, bu süreçlerin nasıl işlediğini irdeleyemenin yanısıra, projesi olup, ilerleyemeyenlerin 'sorun'unu keşfetmesini sağlayacak bilgiler verilecek. Her 'proje sahibi' ya da 'yapımcı' sorunun nedeninin keşfedecek.

Seminere katılanlar ile seminer sonrası bir gün buluşarak geribildirim alınacak ve projelerinin sağlıklı yürümesi üzerine bir görüşme yapılacak.



Seminer Tarihi : 02 Mart 2012
Saat               : 14.00-19.00
Yer                 : Yapımlab




YAPIMCI-SENARYO YAZARI ÇALIŞMA MODELİ OLUŞTURMA SEMİNERİ-1 GÜN

Yapımcı ve Senaryo yazarı bir 'projenin' en önemli kişileridir. Bu kişilerin doğru bir metodla çalışması, projenin projelendirilmesinde çok önemli bir rol oynar. Bu çalışmanın sağlıklı temellere oturtulma modellerini, dünyada ve Türkiye'deki çalışma sistemleri içinde irdelendiği bir atölye çalışmasıdır.

ATÖLYE ŞU BAŞLIKLAR ALTINDA YÜRÜTÜLÜR:

-YAPIMCI KİMDİR? SENARYO YAZARI KİMDİR?

-YAPIMCININ İŞLEVLERİ NELERDİR?SENARYO YAZARININ İŞLEVLERİ NELERDİR?

-YAPIMCI-SENARYO YAZARI ÇALIŞMA MODELLERİ

-SINIRLAR

YANLIŞ İNANÇLAR….

SORUNLAR:

-YAPIMCININ SORUNLARI NELERDİR?
-SENARYO YAZARININ SORUNLARI NELERDİR?
-SORUNLARIN OLMAMASI İÇİN HUKUKSAL BOYUT
-SÖZLEŞME Mİ; KÖLELİK ANLAŞMASI MI? 
-SÖZLEŞME SINIRLARı BELİRLEME


-YAPIMCININ KRİTERLERİ
(TARAFSIZLIK, GİZLİLİK, TUTARLILIK, DÜRÜSTLÜK, GELİŞMEYE VE ÖĞRENMEYE AÇIKLIK, İNSAN HAKLARI VE HUKUKA SAYGI)

-SENARYO YAZARININ KRİTERLERİ

-PROJENİN GÜÇLÜ VE ZAYIF YANLARININ AÇIKLIKLA KONUŞULMASI
(-Güçlü yönler, zayıf yönler, işleri doğru sıralamak, olumsuzların olumluya çevirme modelleri, bu yapılırken mevcut kazanımları korumak)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder