HOŞGELDİNİZ

Yapım Laboratuvarı : Yapımcılık ile ilgili bilmek istediğiniz herşey...Zeynep Özbatur Atakan'ın gözlemleri, deneyimleri, paylaştıkları...

12 Kasım 2013 Salı

BÜTÇE YAPMAK NEDİR? NE DEĞİLDİR?

Merhaba Sevgili Dostlar,

Genellikle bütçe yapmak, herkesin gözünde büyüyen ve yanlış yapmaya çok açık bir konudur. Özellikle, sinema filmi bütçesi yapmak,  bu konuda bilgi ve deneyim olmadan yapılabilecek bir çalışma değildir. Yapımlab'un uzun dönem derslerinde 10 ve 16. haftalarda bu konuyu işleriz. Devamında uygulamalar ve çözümlemeler yaparız. En büyük sorun 'bütçe'nin harcanan para ile karıştırılma konusudur ki, özellikle ilk filmini yapmak isteyen arkadaşlarımızın en önemli sorunudur.
İyi bir bütçe yapabilmek için şu konulara dikkatle bakmak gerekir:

-Senaryonun yapımcı gözüyle analizi
-Teknik bilgi /format
-Ön hazırlık-çekim ve iş planı- çekim sonrası çalışma planı
-Yönetmenin çalışma şartları
-Ekip kurma ve iş geliştirme
-Olasılık hesapları

Bu ögeler baz alınarak bütçe ve harcama planı yapılmalıdır. Aksi takdirde sapmalar olacaktır.

Bütçe, giderlerin alt alta konarak toplanması değildir.


Bütçe, gelecekteki belirli bir dönemde gerçekleşmesi öngörülen gelir ve giderlerin karşılıklı tahminlerini içeren cetveldir. Gelirlerin gösterildiği tabloya sinema sektöründe finans planı denir.

Sinema sektöründe, bir bütçe, finans planından bağımsız düşünülemez.


Zira, finans planı bütçenizin esneyip esneyemeyeceğini belirler.



Bütçe yapmak, sinema sektöründe en önem verilmesi gereken konulardan biridir. Sağlıklı bir bütçe, bir filmin planlı programlı ve sağlıklı ilerlemesi için temeli oluşturur. Doğru bir bütçe ile hazırlanan finans planı ise çalışmanın somutlaşmasının en önemli ögesidir.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder