HOŞGELDİNİZ

Yapım Laboratuvarı : Yapımcılık ile ilgili bilmek istediğiniz herşey...Zeynep Özbatur Atakan'ın gözlemleri, deneyimleri, paylaştıkları...

6 Aralık 2012 Perşembe

PROJE GELİŞTİRMEK İSTEYENLER İÇİN...

Merhaba Sevgili Dostlar,
Bugünlerde YAPIMLAB öğrencilerinde yoğun bir çalışma var... Tüm gruplar projelerini geliştirmek için çalışıyorlar, hatta 2013'deki pek çok fon'a başvurmak için 'profesyonel' hale getiriyorlar. Benim için apayrı bir heyecan. Hepsinin projesi benim için 'biricik'... Hepsinin benim için değeri var. Ama hangileri önümüzdeki yıl öne çıkmış  ya da çıkmakta olacak, hep birlikte göreceğiz...

Projesini geliştirmek isteyenlerin en önem vermesi gereken birkaç konuyu burada yazmak istiyorum. Yapımlab öğrencileri için 'tekrar' olacak olsa da, bilgi bilgidir.

1-Öncelikle, yapmak istediğiniz 'fikir'in bir proje olup, olamayacağını değerlendirin.

2-Bir 'fikir', proje olabilmesi için mutlaka bir yönetmene, ya da yapımcıya ihtiyaç duyacağını unutmayın.

3-Söz konusu fikrinizi, bir film öyküsü haline getirin.

4-Bu öykünün ilk 'sinopsis'ini yazın. Sinopsis'te  filmin konusunu, hikayenin nasıl gelişip sonlanacağını açık bir şekilde ifade edilmelidir. 2 sayfayı geçmemelidir.

5-Sinopsis oluştuktan sonra tretmanınızı yazın. Tretman filminizin kısa özetidir. Dramatik yapının daha iyi anlaşılmasını sağlar. Sinopsiste yer almayan ayrıntılara yer verilir.15-20 sayfayı geçmemelidir.

6-Kendinize hedef bir senaryo yazımı ile ilgili ve başvuracağınız geliştirme fonlarının son katılım tarihlerine göre 'hedef' takvimi oluşturun.

7-Bu 'hedef' takvimi baz alarak geliştirme bütçesi oluşturun. Bu bütçeyi oluştururken 'senaryo yazma' sürecini de göz önüne alın.

8- Proje geliştirme bütçenizi oluşturduktan sonra, buna uygun finans planı oluşturun. (Bu bütçe ve finans planı sadece 'proje geliştirme' için oluşturun, bu konu 'film bütçesi ile karıştırılmasın)

9-Yazar-Yönetmen ve Yapımcı görüşü oluşturun.
Projenin hangi birimindeyseniz, bununla ilgili görüş ve beklentilerinizi, hedeflerinizi belirttiğiniz görüş yazısı oluşturun.

10- Özgeçmiş
Özgeçmişinizi hedefe uygun bir şekilde yazın. İlk defa endüstriye adım atacaksanız, daha önce yaptığınız işleri mutlaka yazın anacak, 'iş başvurusu' özgeçmişi gibi olmamalı. Özellikle, bu alanda fark yaratacağınız özellikleriniz yer almalı.

11-Görsel materyal
Proje dosyanıza çok abartılı olmamak koşulu ile projenizi iyi ifade eden görsel materyaller ekleyebilirsiniz.


İşte sevgili dostlar bu 11 madde için, önünüze takvim alıp ilerleyebilirsiniz. 

Herkese 'proje'lerinde yol açıklığı ve kolaylıklar dilerim...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder