HOŞGELDİNİZ

Yapım Laboratuvarı : Yapımcılık ile ilgili bilmek istediğiniz herşey...Zeynep Özbatur Atakan'ın gözlemleri, deneyimleri, paylaştıkları...

29 Haziran 2010 Salı

Liderlik Kavramı ve Yapımcı

Merhaba,

Buradan sizlere teknik konular dışında bazı konularda farkındalık yaratmak ya da varolan farkındalığınızı daha sağlıklı kullanabilmeniz için ‘Yapımcılık’ konusu ile ilgili olan kavramlardan bahsedeceğim.

Bugün, günümüzde sıkça kullanılan ‘liderlik’ kavramının yapımcılık ile ne kadar ilişkili olduğu konusu çok önemli bir konudur. Bu konuda pekçok kaynak bulmak ve okumak mümkün...Dolayısıyla, herkesin kendi içerisndeki lider özelliklerini keşfetmesi, bu işte ilk adımlardan bir tanesi. Unutulmaması gerekiyor ki, amacımız sinema filmi yapıp pekçok insanın bunu izlemesini sağlamak... Ve bunu üretirken, yapılması gereken o kadar çok şey ve atlanmaması gereken o kadar çok detay var ki, bunu toparlamak ve yol alabilmek için liderlik özelliklerini güçlendirmek gerekiyor.


‘YAPIMCI’ olabilmek için aynı zamanda ‘LİDER’ olabilmeyi gerektirir.
Çünkü bu yeni yüzyıl içerisinde, önemi hergün artan sinema sektörü ve yapımcılık mesleği bazı çağdaş olguları ve standartları beraberinde getirmekte.

Şöyle ki, özellikle ‘Türk Sineması’nda bazı standartların yerleşmesi hedefleniyorsa, öncelikle yapımcıların bir lider olarak, hazırlık çalışmasından, filmin izleyici ile buluştuğu zamana kadar ekibiyle ve tüm 3.parti ortaklarla sinerji içinde çalışabilmelidir.

O zaman kısaca liderlik kavramına bakalım:

Lider, bireyleri ortak hedeflere yönelten, hedefleri benimseten, bireyler arası köprüyü oluşturan, dağınık güç ve bilgiyi bir araya toplayıp sinerji yaratan kişidir.

Öncelikle şu özellikleri taşımalıdır:

*Sorgulayıcı ve sabırlı,
* Daima önde değil, yeri geldiğinde arka planda duran,
* Değişimin yaratıcısı olan,
* Prensipleri ile hareket eden,
* Zorluklara karşı mücadele eden,
* Ahlak kurallarını bireysel menfaatlerinin önünde tutan,
* Kararları takımıyla beraber alan,
* Daima değişime açık kişidir.


Bir ‘yapımcı’ işinin lideri olabilmesi için mesleki alanındaki bilgisini sürekli geliştirmesi, amacına yönelik hareket etmesi , başarı güdüsü ve strateji kurabilmesi gerekmektedir. Bu durum, bireyin ‘öne geçme’sini ve işinin lideri olmasını sağlar.

Yapımcılık, birebir insan ilişkileriyle varolup, teknik konular çerçevesinde bilgi ve birikimle ilişkili bir meslektir.

Dolayısıyla, her ‘yapımcı’ ve ‘yapımcı adayı’ bu noktada kişisel gelişimine önem vermelidir. İletişim, çağımızda her meslek dalında üzerine eğilinerek geliştirilmesi gereken en önemli konularından biridir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder