HOŞGELDİNİZ

Yapım Laboratuvarı : Yapımcılık ile ilgili bilmek istediğiniz herşey...Zeynep Özbatur Atakan'ın gözlemleri, deneyimleri, paylaştıkları...

2 Aralık 2010 Perşembe

YAPIMCILIK ÜZERİNE KISA NOTLAR-2

Merhaba Sevgili Yapımlab Takipçileri,
Bir haftadır toplam 25 saat ders verdim. Benim için gerçekten çok verimli oldu...Dolayısıyla bu gün, 'bütçe yapmak'konusunda derslerde verdiğim örneklerden biraz bahsetmek istiyorum.. Bu hafta, tüm gruplarımla bu konuyu yoğun bir şekilde çalıştık. Bildiğiniz üzere, biz bir 'laboratuvar' çalışması yapıyoruz her İyi bir bütçe yapabilmek, 'evde bir yemek daveti organizasyonu' gibidir. Yani başlı başına bir tasarımdır.Önceden planlanan, programlanan, olasılık hesapları yapılan bir tasarımdır. 'Yemek daveti tasarlamak' örneği bu konuda iyi bir örnektir. Yani alışverişe çıkmadan, davetinizin ne tür bir davet olacağına, kaç kişininin katılacağına karar verirsiniz. Devamında menüyü ve alışveriş listesini oluşturursunuz. Ardından bunu gerçekleştirmek için alışverişinizi yapıp, yemeklerinizi hazırlarsınız ve o yemekleri misafirlerinizle paylaşırsınız. Devamı yemeklerin lezzeti konusunda konuklarınızın yorumuna kalmıştır. eğer organizasyonunuz başarılıysa e bütçenizi aşmadıysanız bunu, tecrübenize, sağduyunuza, bilginize, öngörünüze borçlusunuzdur. Harika bir organizasyon yapıp, bütçenizi aştıysanız, o zaman ön çalışmanızı yeteri kadar yapmamışsınız demektir. Yukarıda yazdığım 'tecrübe' kelimesini önemseyin. Çünkü iyi bir bütçe yapabilmek 'tecrübe ve bilgi' ile çok ilgilidir.'Tecrübe' yani deneyim kazanmanın tek yolu da,uygulama yapmaktan, çalışmaktan, doğru gözlemden geçer. Bu noktada kendi filmini yapmak isteyen herkesin öncelikle 'deneyim'lerinin bir bütçe yapmaya yetip yetmeyeceğini öngörmesi gerekir.

Bütçe yapmak ile filmin maliyeti konusundaki farkların bilinmesi gerekir. Bu da, önemli bir 'bilgi'dir. Çünkü 'bütçe' ve 'maliyet' aynı anlamlarda kullanılmamalıdır.

Belki bunların farkını araştırma fikri bile size çok şey öğretebilir. Ama, şu bir gerçektir ki: Bütçe yapılmadan, bir film yapmaya kalkışmak çok riskli bir iştir.

Bu ikisi kadar, önemli bir konu da devamında gelir: Finans Planı...

Geçtiğimiz hafta, tüm gruplarla bu çalışmayı o kadar güzel yaptık ki, şimdi heyecanla katılımcı arkadaşların getirecekleri bütçeleri bekliyorum. Kimbilir ne güzel katkı ve sonuçlara ulaşacağız...

Sevgili Arkadaşlar,
Bütçe, maliyet ve finans planı üçlüsü, bir 'yapımcı'nın olmazsa olmazlarıdır. Bunların yola çıkarken 'hedef'e uygun olarak iletilmesi ise yapımcının kabiliyetine bağlıdır.

Yapımcı, bir yandan 'yönetmen'e yaratıcılığını en yüksek düzeyde kullanabileceği bir ortamı, tüm olumsuz olasılıkları de hesaba katarak hazırlar. Bu tasarımın önemli bir yükünü bütçe bölümü taşır...İyi bir ekip kurmak, iyi ilişkiler geliştirmek, vizyon sahibi olmak, senaryoyu içselleştirmek gibi kavramların bütçeyle çok yakın ilgisi vardır.

Bu gün sizlere 'bütçe'olgusu konusunda farklı bir pencere açmaya çalıştım...


Bu arada yarın sabah erkenden Tallinn'e gidiyorum. 4 Aralık Cumartesi akşamı, Avrupa Film Akademisi Ödül Töreni'nde ödülümü alacağım. Yarından itibaren 2 gün boyunca size oradan yazmaya çalışacağım...

Herkese çok sevgiler, film dolu günler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder