HOŞGELDİNİZ

Yapım Laboratuvarı : Yapımcılık ile ilgili bilmek istediğiniz herşey...Zeynep Özbatur Atakan'ın gözlemleri, deneyimleri, paylaştıkları...

18 Aralık 2010 Cumartesi

YAPIMLAB'A DAİR...

Merhaba,

Ocak ayı ile birlikte 'yapımlab'ın yeni programları başlıyor. Bu programlara kaydolanlarla yeni bir süreç başlatıp, projeleri için daha somut yaklaşımlar kazanmaları yolunda adımlar atacağız.

Bu noktada, 'yapımlab' ile ilgili 'burs veriyor musunuz?' sorusu ile sık sık karşılaşıyoruz. Evet, burs veriyoruz ve kriterlerimiz var. Bu kriterler bu blogda daha önce yayınlandı. Bunun yanısıra, çalışmalarımıza katılan katılımcılarda, zeka, yaratıcılık ve yetenek görüldüğünde, projelerine mutlaka destek veriliyor Dolayısıyla, devamında 'katılımcı' kimliğinden 'desteklediğimiz kişi' durumuna geçiyor.

Çünkü, bir yapımcı için, bir yönetmen ile çalışabilmesi için sadece senaryo yeterli değildir. Aynı hedefi ve aynı amaçları taşıdıklarını biilmek, aynı hayat görüşüne sahip olduklarını anlamaları gereklidir. En 'ticari' projeleri yapan Amerika'da bile bir senaristin senaryosunu çekmek için, kendi 'senaryo grupları' ile çalışmalar yaptıktan sonra karar verirler. Zira yönetmenlik için de...

Ama, 'yapımcı'yı salt 'para yatırmak' olarak gören anlayıştakiler, e-mail'ine senaryosunu ekleyip, film çekmek istediğini belirten birkaç cümle ekledikten sonra, yapımcının kendisine dönüp, 'hadi filmi yapıyoruz' demesini bekler... Sonra da anlaşılmadığını düşünür... Devamında bir görüşme yapsanız bile, 'karar verme'süreci o kadar da kolay bir süreç değildir. Yukarıda da belirttiğim gibi, karşılıklı tanışmak, beklentileri anlamak gerekir. Dolayısıyla, yönetmen için yapımcıyı tanımak, yapımcı için yönetmeni tanımak gibi süreçlerin olması, üretimin bunun içine monte etmek en doğrusudur. Çünkü 'yapımcı' sözkonusu projeyi, projelendirecek ve yönetmenin artistik olarak özgür olacağı bir sistem yaratırken, bu projeye uygun finans,fiziki ve teknik şartları aynı zamanda projenin tanınmasını ve yayılmasını sağlayacak formüller yaratacaktır.

Yapımlab'a katılan yönetmen,senaryo yazarı,yapımcılar veya bu alanlarda ilerlemek isteyen adaylar, bu süreçleri tanıyıp, yol almaktadırlar. Yani, projeleri için yapımcı arayan yönetmen-senaryo yazarları, ya da iyi proje,senaryo, yönetmen arayan yapımcılar için bu süreci bilmek çok önemlidir.

Yani 'para yatırmak', 'finans yaratmak' bu süreçlerden sonra ve bir proje projelendirildikten sonra oluşan bir durumdur.

Yapımlab, Türkiye'de 'yapımcılık' anlayışına yeni bir soluk getirmek ve proje yaratıcılarının da sağlam adımlarla kariyerlerini oluşturmalarını sağlamak amacını taşır.

Bunun yanısıra, sinema, edebiyat, psikoloji, felsefe, sosyoloji, alanlarında katılımcıların bilgilenmesini ve gelişmesini hedefler.

Ayrıca, çalışmalara katılanlar ile çalışmalar bittikten sonra her aşamada iletişim halinde olunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder