HOŞGELDİNİZ

Yapım Laboratuvarı : Yapımcılık ile ilgili bilmek istediğiniz herşey...Zeynep Özbatur Atakan'ın gözlemleri, deneyimleri, paylaştıkları...

9 Ocak 2014 Perşembe

ŞANS FAKTÖRÜ SİNEMA SEKTÖRÜNDE KARİYERİ NASIL ETKİLER?

Son dönemlerde çok karşılaştığım bir soru var :

Blog yazılarınızda hep bilgi ve azimli olmaktan söz ediyorsunuz ama size göre şans faktörü hiç yok mu bu işlerde?

Hatta, bir önce yazmış olduğum yazıya böyle bir yorum geldi ve ben de cevapladım.

Sinema sektörüne adım atmak isteyenlerde bu inancın çok yüksek olduğunu, hatta kendi güçlü özelliklerinin yeterli olamayacağı konusunda, 'torpil', 'hatırlı kişi' ya da 'şans' faktörünün ise çok önemli olduğunu vurgularlar. Bu bahsettiğimiz yolların hiçbirini kullanmadan meslekte 27 yılını devirmiş biri olarak, üstüne basa basa bunun yeterli olamayacağını söyleyebilirim.

Başarılı olan işlerin, başarı nedenini sadece 'şans' olarak yorumlamak gerçekten o işlere yapılmış bir haksızlık. Kendi beğenilerimize uymadığı için dışlamak çok haksızca bir durum bence...

Şans kişinin kendi ile ilişkili bir durumdur. Kendinizi geliştirdikçe ve bilinçlendikçe bazı şeylere daha yaklaştığınızı görürsünüz. Bunu atölyelerime katılanlarla çok fazla yaşarız. Benim yaptığım çalışmalarda, bilgi ve uygulama kapıları sonuna kadar açılır ve kişi orada neyi yapıp, neyi yapamayacağını görür. Bu anlamda sinema sektöründe çalışmak istiyorsa, beklentisini ve hedeflerini yetenekleri doğrultusunda koyup, geliştirmeyi ve ilerlemeyi bilir.

Uzaktan yapılması çok kolay gözüken bir konunun, aslında o kadar da kolay olmadığını, altında ciddi bir emeğin olduğunu görmezden gelmek, kişinin vizyonu ve şans konusunu algılamasıyla ilgilidir.

Şans faktörü vardır ama şans ile ilgili fırsatları yaratabilmek sizin elinizdedir. Bunu yapabilmek için ise vizyonel bir bakış açısının yanı sıra bilgiye, deneyimlere ve deneyimlerin sonuçlarına göre yol haritası çıkarmaya ihtiyaç vardır.

Zira her deneyim, olumlu bir bilgi yaratmanıza ve bunu kullanmanıza neden olacaktır. Bunu görebilmek bir şanstır.

Birilerinin başarısına 'şans' deyip görmezden gelmek ya da eleştirmek yerine, neden şanslı gördüğünüzü aramalısınız.

'Birisi parası olduğu için film yapabildi' diye şanslı sayılmaz. Film iyi sonuçlar aldıysa, şansını doğru kullanmış olur. Film kötüyse şansını kullanamamış olur.
Zaten, dünyada pek çok örneği olduğu üzere ' yaratıcılık' ortaya koymak için çok paraya ihtiyaç yoktur.

Ben, şans faktörünün, kişinin bu faktörü yaratmasıyla ve bunu doğru kullanmasıyla olduğuna inananlardanım...



Bu arada, bu konuda Prof.Dr Acar Baltaş'ın yazdığı bir makaleyi okumanızı öneriyorum:



Şanslı yanlarınızı keşfettiğiniz ve bunu hayata geçirdiğiniz günler dilerim.

3 yorum:

  1. merhabalar, bu yazınıza denk gelmiş olmam, ''hemde öyle bir zamanda denk geldi ki ''(işte bunun adı şans ;) ) çok harika oldu. Ben sinema konusunda sağlam ve emin adımlar atma konusunda kararlı biriyim. Fakat maalesef henüz kayda değer bir adım da atabilmiş değilim.Neyse, size şöyle bir şey sorsam.Sinema da önemli bi şeyler yapabilmek için eğitim çok önemli bunun farkındayız. Peki üniversite bölümü için, sinema tv, veya radyo tv sinema mi önerirsiniz, yoksa sanat tarihi bölümü mü? sizce hangisi daha besleyici, daha faydalı ve daha doğru bir adım olacaktır?

    YanıtlaSil
  2. Hangi bölüme girerseniz girin, mesleğinizde fark yaratacak özelliklerinizi ortaya çıkarmanız gerekir. Hepsi, sinema mesleği için uygun bölümlerdir. Önemli olan o bilgiyi nasıl kullandığınız, fark yaratttığınız yani şansa çevirdiğinizdir. Selamlar

    YanıtlaSil