HOŞGELDİNİZ

Yapım Laboratuvarı : Yapımcılık ile ilgili bilmek istediğiniz herşey...Zeynep Özbatur Atakan'ın gözlemleri, deneyimleri, paylaştıkları...

5 Kasım 2012 Pazartesi

BİR SİNEMA PROJESİ İÇİN SENARYO OLUŞTURURKEN 'GELİŞTİRME' SÜRECİNİN ÖNEMİ

Merhaba Sevgili Dostlar,


Burada çok sık dile getirdiğim bir konu var. Bir 'projenin projelendirilmesi' yani ar-ge... Yurt dışında bu sürece 'development' deniyor. Yani 'geliştirme' süreci... Türkiye'de genellikle 'senaryo hazır ise hemen çekim olabilir' gibi bir yerleşik düşünce var. Oysa, bir senaryonun 'hazır' olabilmesi ve bununla çekime başlanabilmesi zamana yayılan bir süreç olmalı... Bu süreçte, projenin finansmanı aranırken, güçlü ve zayıf yanları ortaya çıkmalı ve çalışmaya o şekilde devam edilmeli.

Bu konuyu pek çok kez burada yazdığım için bu konuda bazı pratik bilgiler vermek istiyorum. İlk kez bir senaryo yazarak, yönetmek isteyenler veya senaryosunu bir yapımcıya sunmak isteyenler için yararlı olacağını düşünüyorum. 

-Öncelikle yazmak istediğiniz hikayenin sizi neden motive ettiğini düşünün.

-Sizi hayata bakışınızı yorumlama isteği mi? aşk mı? sevgi mi? hırs mı? öfke ya da nefret mi motive etti? Ya da tamamen profesyonel olarak mı bu konuyu yaprak ticari getiri bekliyorsunuz?

-Motivasyonunuzu yeniden gözden geçirin ve filmin amaçlarını belirleyin. Kişisel motivasyonunuz amaçlarınız olabilir, ancak bu amaçlar için sinema endüstrisinde  yatırılacak ekonomik yatırımın değip değmeyeceğini gözden geçirin.

-Beklenti ve hedeflerinizi netleştirerek, yazın. Yazmak sizi somutluğa daha yaklaştıracaktır.

-Hedef ile amacı birbirine karıştırmayın. Hedefiniz somut veriler içermelidir.

-Senaryo yazımı ile ilgili bilginizi arttırın. Senaryo eğitimi alın, bu konuda kitaplar okuyun.

-Yazılmış filme çekilmiş senaryo örneklerini okuyun.

-Diyalog yazımı konusunda bilginiz geliştirin.

-Senaryonuzun konusunda yapılmış filmleri inceleyin. Nası bir 'fark yaratmak' istediğinizi bulmaya çalışın.

-Etkilendiğiniz filmlerin, senaryonuzun üzerindeki etkilerini bulmaya çalışın.

-Sinema alanında yönetmenlik, teknik ve yapım konusunda bilgi sahibi olun.

-Türkiye ve dünya sinema alanındaki kültürünüzü geliştirin. Mutlaka film izleyin.

-Zaman zaman senaryonuzu okumaya bir süre ara verip, tekrar okuyun.


Bu sürece senaryo yazan kişinin 'geliştirme' sürecidir. Aynı süreçlerde yönetmen ve yapımcı da farklı alanlarda ar-ge yapacaktır. 

Sinema endüstrisinin aynı zamanda 'ekonomik' olarak önemli yatırım olduğunu hatırlarsak, 'ar-ge' çalışması yapılmış bir projenin hayata  bir adım önde başladığını unutmamamız gerekir. 

1 yorum: