HOŞGELDİNİZ

Yapım Laboratuvarı : Yapımcılık ile ilgili bilmek istediğiniz herşey...Zeynep Özbatur Atakan'ın gözlemleri, deneyimleri, paylaştıkları...

11 Eylül 2012 Salı

MESLEK OLARAK SİNEMA ALANINI SEÇMEK İSTEYENLER İÇİN :TAKIM ÇALIŞMASININ ÖNEMİ

Merhaba Sevgili Dostlar,

Dün yazdığım yazıya başka bir açıdan devam etmek istiyorum. Yani, Yapımlab'daki eğitimlerde neler yapıyorsunuz sorusunun cevaplarından birisi de 'takım çalışması' dır. Katılımcılar, öncelikle bir sinema filmi ekibinin 'takım' olduğunu kavramalı ve bu takımın içinde kendilerini nasıl konumlandıracakları çok önemli bir konudur.

Çünkü, kendimizin güçlü yanlarını keşfederek o alanda üreterek ve üretirken sinerjinin önemli bir parçası olduğumuzun farkına vararak ilerlemek, meslek olarak sinema alanında ilerlemek isteyen kişinin gelişimine ve kariyerine büyük katkılarda bulunacaktır.

Dün yazdığım gibi, strateji burada da devreye girer. Sinema alanında her konuda bilgiyi geliştirirken, takımın içindeki fonksiyonda gelişmeye başlar. Genellikle sorunlar,bilgisi gelişmemiş, sinerji gibi bir kavramdan haberi olmayan, ego savaşları içindeki bireylerin olduğu takımlarda sorun çıkar. 

Bu nedenle takım çalışması bilinci, endüstrinin gerektirdiği artistik ve teknik bilgi donanımıyla, kişinin yaratacağı farkla gelişir.

Zira sinema endüstrisindeki uzun yolculukta, her aşamada takım çalışmasına ihtiyaç vardır. İyi takım çalışması yapılan filmler her zaman birkaç adım öndedir.

Biz, atölye çalışmalarımızda ilk dersten itibaren bu konuya çok önem veririz. Özellikle katılımcıları endüstriye entegre etmeyi hedeflediğimiz için, kişinin takım çalışmasına uygun olup olmaması en önemli konulardan biridir.

Bu nedenle, takım çalışması üzerine hazırladığım yazımı aşağıda sizlerle paylaşıyorum...

Dostlukla...


TAKIM ÇALIŞMASI:


Sinema endüstrisine başarılı üretim yapabilmenin koşullarından bir tanesi de,  iyi bir 'takım çalışması' yapabilmektir. Bunun için birkaç kavramdan daha söz etmek istiyorum.

Sinerji:
Sinerji , eş zamanlı-uyumlu hareketten çıkan güç anlamına gelmektedir. Son yıllarda tüm dünyada kullanılan bir kavramdır. Türk dil kurumunun sözlüğüne baktığımızda, 'görevdaşlık' gibi bir tanım da kullanılmaktadır ki, aslında aşağıda yazacağım takım çalışması ile ilgisi büyüktür.

Takım nedir?
Amaç veya amaçlar doğrultusunda bir araya gelmiş ve görevleri belli insanlar kümesidir.

Film Ekibi nedir?
Film ekibi, prodüksiyon şirketi tarafından bir film yapımı için işe alınan insan topluluğudur. Bir filmin yapım sürecinde bu kişilerin bir takım oluşturması ve sinerji yaratması en ideal durumlardan biridir.


Ekip çalışması yaparken sadece iyi bir CV'ye sahip olmak yetmez, ekip çalışmasına yatkın olan insanlarda, yüksek duygusal enerji, hayata ve insanlara karşı olumlu bakış açısı, motivasyon, işe bağlılık, değişim gösterebilen, kendinden başkalarını da hesaba katan bir anlayışa sahip olmalıdır.

İnsanlar, 'siz bir ekipsiniz' demekle, kendilerini bir ekip gibi hissetmezler. İyi bir ekip olmanın temel 2 şartı vardır:

1-Profesyonel olmak
2-Duygusal zekaya sahip olmak

Bir film ekibinde yer almak istiyorsanız, sadece 'istekli olmak' ya da iyi bir 'cv'ye sahip olmak yetmez. Kendinizde sorgulamanız gereken konular olduğunu burada hatırlatmak isterim.
Benim derslerime gelenler bilirler, 'proje projelendirme' çalışmalarında projenin güçlü ve zayıf yanlarını analiz ederiz. Sonra, güçlü yanlardan kuvvet alıp, zayıf yanları güçlendirmenin yollarına bakarız.
Bu bağlamda, sinema sektöründe 'insan kaynakları' konusu çok önemlidir.

Ekip çalışmasında, 'bireylerin' değil, 'ekibin' zekası öne çıkmalıdır. Yani ekibi oluşturan bireyler, 'ortak zeka' oluşturmalıdır. 

Film Ekibinin çalışmasında sinerji yaratılabilmesi için şu faktörler rol oynar:
-Takım elemanlarının ortak profesyonel tutum ve davranışlarda olması,
-Takım elemanlarının, çözüm odaklı olması
-Hedef ve amaçların çok iyi anlatılması
-Görev dağılımının iyi dağıtılması, elemanlara görevlerinin ve sınırlarının bet ve açık bir şekilde anlatılması,
-Düzenli ve sürekli iletişimin sağlanması

Film ekiplerinde , yapımcı bir takım kurucudur. Aynı zamanda bir lider olmalıdır. Dolayısıyla, bu takımı kurduktan itibaren, o ekibin bir bireyi olduğunu unutmamalı ve takıma hedefleri ve şirket politikasını doğru anlatmalıdır. 

Türkiye'de sinema filmi için ekip kurarken bu faktörlerin gözetilmesi, hem manevi, hem maddi çok yarar sağlayacaktır.

Bir film ekibinde olmak isteyenler, iyi bir eğitim ve özgeçmiş kadar, bu konuya da önem vermelidirler. Aynı şekilde, ekip kuran kişilerinde 'ekip kurma kriterleri'ni ve beklentilerini çok net koymalı ve yukarıda yazan faktörleri gözetmelidirler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder