HOŞGELDİNİZ

Yapım Laboratuvarı : Yapımcılık ile ilgili bilmek istediğiniz herşey...Zeynep Özbatur Atakan'ın gözlemleri, deneyimleri, paylaştıkları...

26 Eylül 2012 Çarşamba

SİNEMA PROJELERİNDE GELİŞTİRME AŞAMASINDA PROBLEM ÇÖZME-1


Merhaba Sevgili Dostlar,

Bugün sizinle pratik bir bilgi paylaşmak istiyorum. Sinema endüstrisinde hangi alanda olursanız olun, işimiz sorunları bulup, çözüm üretmektir. Hem yaratıcı alanda, hem teknik alanda bu durum böyledir. Ama her alanın problemleri kendine göre olsa da, temel soru kalıpları aynıdır.Bu nedenle problemin genel olarak nasıl ele alındığına bakalım:

*Problem Nedir?
Birey ve grubun içinde taşıdığı çevreye uyum sağlaması durumunda ortaya çıkan olumsuzluklar ve çatışmalar problem olarak değerlendirilir ve bu durumdaki birey ve grupların ortaya çıkan olumsuzluklar ve çatışmalarla yapacakları mücadeleye de problem çözme denir. Bazı belirli problem çözme stratejileri kullanarak doğru sayılabilecek veya çoğunluğun kabul edeceği çözümlere ulaşmak mümkündür.
Temel problem çözme aşamaları:
Problemin tanımlanması
Problemin sebeplerinin belirlenmesi
Çözüme ilişkin planlamanın yapılması
Planların uygulanması
Sonuçların gözden geçirilmesidir.

*Kaynak: vikipedi

Bu temel tanım ışığında, sinema endüstrisinde bu durumu, genel tanımın çerçevesinde şöyle dönüştürebiliriz. Yukarıdaki birey ve grup , aslında siz ve çalışacağınız takım anlamına geliyor. Çevre olgusunu burada, proje ve hedef kitle bağlantısı olarak görebiliriz. Dolayısıyla, önce alanı tanımak, kendi konumlamamızı yapmak ve takım içindeki rolümüzü belirlemek gerekir.  Dolayısıyla, temel çıkabilecek problemleri projenin genelinden detayına inerek bulmamız gerekir. 

Bunun için önce problemin tanımlanması gerekir. Devamında sebeplerinin bulunması gerekir. Devamında çözüme ilişkin planın yapılması gerekir ki bu 'iş planı'nın vazgeçilmez bir parçasıdır. Uygulama aşamasında çıkan sorunların ciddiye alınması ve gözden geçirilmesi gerekir.

Bu hafta, sinema alanına dair 'problem' diye tarif edilen pek çok şeyi gözden geçirerek başka bir bakış açısıyla, aslında 'problem'in göz korkutan bir şey olmadığını görmeye çalışacağız.

Sevgili Dostlar,
Gerçekten, 'problem' diye tarif ettiğiniz şeylerin aslında 'bahane' olduğunu keşfetmek hiç zor değil... Bunun böyle olduğunu önümüzdeki birkaç gün keşfedeceğiz.

Aslında bu yapacağımız çalışma 'proje geliştirme' çalışmasının ilk aşaması olacak.

Bir projeyi geliştirebilmek için önce projenin problemlerini iyi analiz etmek gerekir. Bu analizde problemler olarak tarif ettiğimiz şeyin 'iç odaklı' mı, 'dış odaklı' mı olduğunu ayrıştırmak gerekir.

Her iki durumda da, önünüze şahane bilgiler çıkacaktır. 

Yarın, konumuz 'iç odaklı' ve 'dış odaklı' problemleri tarif etme yolları...

Yarın görüşmek üzere... Sevgiyle...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder