HOŞGELDİNİZ

Yapım Laboratuvarı : Yapımcılık ile ilgili bilmek istediğiniz herşey...Zeynep Özbatur Atakan'ın gözlemleri, deneyimleri, paylaştıkları...

22 Haziran 2015 Pazartesi

PROJENİZİ SUNMADAN ÖNCE GÖZDEN GEÇİRMENİZ GEREKEN KONULAR- 1.Bölüm



*PROJEYE HAKİM OLMAK İÇİN KENDİNİZİ ve PROJENİZİ SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE DEĞERLENDİRMENİZ GEREKİR...

Bir fikriniz var ve şahane bir film projesi olacağına inanıyorsunuz. Ardından, bir yerlere başvurup, projenin iletişiminin artmasını ve finansal olarak desteklenmesini istiyorsunuz. Masanın başına oturup, istenen belgeleri son teslim tarihine yetiştiriyorsunuz ve sonra beklemeye başlıyorsunuz. Olumlu yanıt gelirse, yolunuza devam ediyorsunuz ama olumsuz yanıt gelirse motivasyonunuz düşüyor. Devamında, bazen özeleştiri yapılsa bile, genellikle 'benim ne eksiğim vardı?' gibi sorular soruyorsunuz.

Bu işlerdeki deneyimlerime göre 'şans' faktörü hemen hemen hiç rol oynamaz. Benim bu sektöre girdiğim günlerde, yılda 7-10 arasında film çekiliyordu. Şu anda kullanılan iletişim kanallarının hiçbiri yoktu. Ama bu imkansızlıkların kişiyi daha yaratıcı yollar bulmaya yönlendirdiğini itiraf etmeliyim. Şimdi ise şu rekabetçi ortamda, Türkiye'de yılda 150'ye yakın film yapılıyor. Dolayısıyla, bir projenin ister bir yapımcıya, isterse bir fona başvururken sunumu çok önemli. Yani artık 'fikir' kadar, 'fikrin nasıl işlendiği' , potansiyelleri ve projeye hakimiyet
önem kazanmaya başladı.

Peki, projeye nasıl hakim olunur? Benim atölyelerime katılanlar bilirler, farklı disiplinler üzerinden çalışarak, bir projeyi sorgulamayı çok fazla çalışırız biz...
'Fikir' aşamasından 'proje' aşamasına kadar ve proje aşamasına geldikten sonra doğru anlatılabilmesi çok önemlidir. Her gelebilecek 'ters köşe' sorunun bir cevabı olabilmedir.

Bir proje sunum dosyasında ne kadar 'aslında' 'ama' 'yani' kelimesi az olursa, tercihen hiç olmazsa çok daha iyi olur. Bunu yapabilmek için projeye hakim olmanız çok önemlidir. Bunu yapmamanın en önemli yolu kendi yeterliliğinizle projeniz arasında bağ kurmanızdır.


Bugün bu yazılı ve sözlü sunum için ilk gereken maddeden başlıyorum:

'Projeye ve kendi yeterliliklerinize hakim olmak', ilk kuralınız olmalıdır.

Hakim olmak; kişinin duygu, davranış ve benzeri durumları kontrol edebilmesi anlamına gelir. Başka bir anlamda da yüksekten bir alanı görebilmek anlamındadır. Kendi duygu ve düşüncelerinizi, davranışlarınızı kontrol edebilmek için, kendi özelliklerinizi tanımaya çalışmanız gerekmektedir.

Bu durumda, projenizi başlatan duygusal veya düşünsel durumu iyi analiz etmek ve bir sinema projesi olarak değerlendirilmesini istediğinizde olabildiğince gerçekçi yaklaşmalısınız. Aklınızdan ve kalbinizden doğan bu biricik fikri, artık iyice sorgulayıp, bir sinema filmi projesine dönüştürmelisiniz.

İlk aşama, kendinize sormanız gereken sorular :

*Bu fikir iyi bir sinema filmi olabilir mi? (Evet biliyorum, sinema filmi yapmak için bu fikri buldunuz ama yine de sormalısınız)

*Neden iyi bir sinema filmi olacağını maddeler halinde yazın(en az 3 gerçekçi maddeniz olsun)

*Bu fikir, diğer sinema filmlerine göre nasıl bir fark yaratacak?

*Sinema bilginiz, sektörel deneyim ve gözlemleriniz bunu bir proje haline getirecek düzeyde mi?

*Filmi kendiniz yazmak ve yönetmek mi istiyorsunuz? Neden?
(bu konudaki deneyimleriniz ve bilgileriniz tekrar devreye girmeli, eğer kendiniz yazıp yönetmeyecekseniz planınızı açıklamalısınız)

*Filminizi kendiniz mi yapmak istiyorsunuz? Bu konudaki düşünceleriniz.

*Bu fikre para yatıracak bir yatırımcı ve yapımcı arıyorsanız, bu kişileri nasıl ikna etmeyi planlıyorsunuz?

*Somut hedefleriniz (gişe rakamı, tv satış vb.. ) belli mi? Bunu belirlerken kriterleriniz nedir?


İlk aşamada bu soruları sormak, kendinizi de gözden geçirmenizi sağlayacaktır. Ve kendinizin bu projeyi geliştirmek için nelere ihtiyacınızın olduğunu, 'uzak bir tepeden' kendinize bakmanızı sağlayarak, anlamanızı sağlayacaktır. İhtiyacınızın ne olduğunu belirlemek, ciddi yol almaktır. Dolayısıyla, kendi bilgilerinizin, deneyimlerinizin farkında olmak sizin ilk adımınızda başarılı olmanızda büyük rol oynayacaktır. Bir projeyi hayata geçirmek istediğinizde ilk adımınız kendinizi değerlendirmek olmalıdır.


Yarın : Kendimi nasıl değerlendirmeliyim?



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder