HOŞGELDİNİZ

Yapım Laboratuvarı : Yapımcılık ile ilgili bilmek istediğiniz herşey...Zeynep Özbatur Atakan'ın gözlemleri, deneyimleri, paylaştıkları...

10 Aralık 2012 Pazartesi

SİNEMA PROFESYONELİ OLMAK İSTEYENLER İÇİN PRATİK BİLGİLER-2

Merhaba Sevgili Dostlar,

Herkese iyi haftalar dilerim. Sinema alanında profesyonel olmak isteyenlere bugün yeni bazı önerilerim var. 

Objektifliği yakalamak : 

Eğer bir senaryo yazdıysanız, ya da yazmak için bir motivasyonunuz varsa, bu konudaki bilgileriniz gözden geçirmelisiniz. Seçtiğiniz konuyu neden bir film yapmak istiyorsunuz? Daha önce izlediğiniz bir filmin etkisinde kalıp, benim hikayemde böyle bir film olur diye mi düşündünüz? Yoksa özgün bir hikaye mi oluşturdunuz? Bunun ayrımını mutlaka yapmalısınız. Söz konusu konuyu bir projeye çevirmeden önce, ne kadar 'içselleştirdiğinizi' ve bunu 'içselleştirme' nedenlerinizi gözden geçirmelisiniz.

Ya da yönetmenliği hedeflediyseniz,  bu konudaki bilgi, birikim ve deneyiminizi sorgulamalısınız. Yönetmenlik, sinema bilgisi, teknik bilgi, analitik bir düşünce yapısı gerektirir. Kamera, sadece bir araçtır ve sizin görmek istediğiniz görecektir. Dolayısıyla 'yönetmen' olmak için gerekli bilgi ve birikiminize objektif olmalısınız.


Kendinize ve projenize dışarıdan bakmak:

Bunun için bugün sizlere basit bir metot önereceğim. Yazdığınız senaryoyu, ya da çekmeyi planladığınız filmi, yakın gördüğünüz bir dostunuza anlatarak, kendinize objektif bir bakış kazanabilirsiniz. Unutmayın ki, çekmek istediğiniz film, sinemada az ya da çok birileriyle buluşmak durumunda. Bu noktada fikrinizi kağıtlardan çıkarıp 3 boyutlu hale getirebilirsiniz. Kimseyle paylaşmak istemiyorsanız, en basit cep telefonunu kamerasını kendinize tutarak, projenizin sunumunu kendinize yapabilirsiniz. O zaman, projenizde anlatmak istediğiniz şeyleri, bir kez de kendi sesinizden duyarsınız ve bu çok yararlı olur.


Düzenli kitap okuma ve film izleme:

Bu alanda profesyonel olanların düzenli kitap okuması ve film izlemesi çok geliştiren bir çalışmadır. Ayda 1 kitap, 4 film izleyerek başlayabilirsiniz. Bu çalışmalardan sonra kendiniz için aldığınız notları, etkilendiğiniz veya hiç etkilenmediğiniz noktaları bulmak sizi çok geliştirecektir.


Herkese iyi haftalar:)

1 yorum:

  1. ek olarak nacizane ; senaryonuzun film olmayi hakedip etmedigini kendinize karsi objektifseniz hemen anlarsaniz, bu bi
    r gece uyku uyumadan sonrada olur..2 saat sonra da, bazisi filmi cektikten sonra anliyor o baska ;) mutlu seneler..

    YanıtlaSil