HOŞGELDİNİZ

Yapım Laboratuvarı : Yapımcılık ile ilgili bilmek istediğiniz herşey...Zeynep Özbatur Atakan'ın gözlemleri, deneyimleri, paylaştıkları...

17 Aralık 2012 Pazartesi

HEDEFLERİNİZ VE SİZ

Merhaba Sevgili Dostlar,

Benim açımdan oldukça yoğun günler... 2013'de yeni filmlerin yapım süreçleri başlayacak, YAPIMLAB biraz daha ailesini büyütecek ve pek çok bilgi paylaşılacak.Ben de 2013 yılı için 'hedef'lerimi yavaş yavaş oluşturuyorum. Bu çalışmayı kendim için yaparken, yaptıklarımın sonuçları ile yapacaklarımın arasındaki dengeyi kurmaya çalışıyorum.

Bugün, derlerimde hep anlattığım ve çok önemsediğim 'hedef bulma' konusunda yazmak istiyorum.  Öncelikle 'hedef' kelimesi, hem 'amaç, niyet' ile aynı anlamda kullanılan bir kelimedir. Bu yine Türkçe'de yaygın olan 'onikiden vurmak', 'nokta atışı yapmak' gibi bazı kavramlarla da karışır. Oysa hedef, sinema profesyoneli olmak isteyen ya da olan birisi için her şeyden önce 'o duruma  ya da kişiye özel' bir durumdur. Bu nedenle bu alanda üretim yapan kişinin, çıkış noktası, başkasının başarısı ya da başarısızlığı değil, kendi kendini doğru değerlendirme durumu olmalıdır.


Genellikle, ulaşılabilir olmaktan öte hedefler koyduğumuzda, 'hayal kırıklığı' da bir o kadar yakın olur.

Bu noktada kendinizi değerlendirirken birkaç konuda kendi durumumuzu net bir şekilde ortaya koymalısınız.

BİLGİ DURUMU:
Sinema alanında üretim yapmak isteyenler, 'eğitim'in önemini mutlaka öğrenmek durumundalar. Nasıl bir cerrah eğitimi olmadan ameliyat yapamazsa, sinemada üretmek isteyen birisi de, bu konuda eğitimini tamamlamak zorundadır. Hatta, bir cerraha göre şanslıdır, zira film çekmek için diplomaya gerek yoktur. Ama bilgiye ve eğitimli olmaya ihtiyaç vardır. Bunu 'kişi' film izleyerek, okuyarak ve hatta minik denemeler yaparak sağlayabilir. Yani bu konunun üniversitesini bitirmek değil, bilgilerin bu işi yapmaya yeterli olup olmadığı önemlidir. 

Özetle, bilgi olarak, ne durumda olduğunuzu iyi analiz edin. Özetle yapmak istediğiniz iş için bilginizin yeterliliğini kontrol edin. Unutmayın 'bilgi' önemli bir anahtardır.


YETKİNLİK:
Ulaşmak istediğiniz hedefi planlarken, yapmak istediğiniz projede yetkinliğinizin olduğu durumları gözden geçirerek 'erişilebilir ve ölçülebilir' bir hedef oluşturmalısınız. Örneğin ele aldığınız konuda ne kadar yetkinsiniz? Kendi deneyimleriniz kadar mı, yoksa konuyu araştırdınız mı? Kendi yetkinliğiniz çerçevesinde kuracaksanız, sınırlarınızı buna uygun oluşturmalısınız. Yetkin olmadığınız bir konuda hayal kurmak ve bu hayale uygun 'hedef koymaya çalışmak' size 'hayal kırıklığı' yaşatabilir.


BEKLENTİ:
Beklentilerinizin sınırını çizmelisiniz. Çünkü, 'hedef' koyarken en önemli konulardan biri de gerçekçi beklentiler koyabilmektir. Çünkü gerçekçi olmayan beklentiler, hedefi 'ulaşılmaz' kılar. Beklentinizi ortaya koyarken, bilgi ve yetkinliğinizi gözden geçirmelisiniz. Beklentinizi buna göre koymalısınız.

ÖNCELİK:
Hayattaki önceliklerinizi bilmek ve ona uygun bir plan yapmak gerçekten çok önemlidir. Özellikle sinema alanında üretmek isteyenler kariyer planlamasını ve önceliklerini buna göre belirlemesi gerekmektedir. Özellikle Türkiye'de sinema alanında, kariyer yapmak uzun ve bazı özveriler gerektiren bir süreçtir. Ekonomik olarak geri dönüşü, uzun vadede ve yavaş olacaktır. Özetle bir öncedeki maddede olduğu gibi yetkinlik kazanana dek, ekonomik getirisi yüksek olmayacaktır.


Yukarıda yazdığım dört önemli konuyu gözden geçirdikten sonra 'kendi kendinizi değerlendirmiş olursunuz'... Sinema alanında üretmek isteyenler için bu çok önemli bir konudur. Yani siz, kendinizi doğru değerlendirip, doğru hedefler koyarak yol alabilirsiniz. 

Özetle, sinema alanında profesyoneller, uzun bir yolculuğa çıktıklarını unutmamalıdırlar. Hedeflerini, bunu unutmadan koymaları, bu yolculuğun, güvenli geçmesini sağlayacağı gibi, başarıya da adım adım götürecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder