HOŞGELDİNİZ

Yapım Laboratuvarı : Yapımcılık ile ilgili bilmek istediğiniz herşey...Zeynep Özbatur Atakan'ın gözlemleri, deneyimleri, paylaştıkları...

11 Ocak 2015 Pazar

MOTİVASYONUNUZ NE DURUMDA?

Merhaba Sevgili Dostlar,

Öncelikle yeni bir haftaya başlamanın enerjisini içinizde hissetmenizi diliyorum.
Her yılbaşı, herkes için ciddi bir motivasyon nedeni olur. Yeni yıldan beklentiler dilekler ve niceleri...
Sinema sektöründe üreten ve üretmek isteyen pek çok kişi için de, bu durum böyledir. Yeni senaryomu bitireceğim, yeni filmime para bulacağım, yeni filmimi çekeceğim vb. pek çok bildiğimiz konu... Elbette, bunların hepsi çok güzel ve samimi dilekler ama önümüzdeki yıla girerken bu dileklerinizin tamamlanmasını ya da en azından dileğiniz konusunda birkaç adım atabilmiş olmanız gerekiyor.

Ertelemek, çok yaygın bir davranış biçimi... Ve de en önemli tuzaklardan bir tanesi. Son dönemde daha çok 'mükemmelliyetçi' ya da 'kendisi ile ilgili yüksek beklenti' özelliği taşıyan kişilerde gözlemliyorum. Bu genellikle, kendi kapasitesinin sınırları ile beklentinin yüksekliği arasındaki farktan ileri geliyor. Oysa, kişinin kendi sınırları  ile elindeki fırsatlar arasındaki denge bence 'mükemmel'i yakalamak...

Motivasyon en önemli konularımızdan biri. Öncelikle, sinema sektöründe üretmek isteyenlerin
bireysel motivasyonlarını hep korumaları gerekiyor. Zira, sinema hayatın kendisi... Ve olumlu/olumsuz yaşadığınız her deneyimin sizin hayatınıza katacağı zenginliği unutmamak gerekiyor. Sinema sektörü yolculuğu, yavaş ama emin adımlarla, deneyimlerle yürünecek bir yol. O yüzden, her türlü deneyim sizler için motivasyon olabilmeli. Sinemacıların başarı öykülerine baktığınızda, hiç kimsenin çok hızlı ve mutlu bir şekilde ilerlediğini görmeyeceksiniz. İstisnai durumlar olabilir ama genel durum herkes için böyle...

Dolayısıyla, kötümser ve umutsuz bakış ile, isteklerini gerçekleştiremeyecekleri korkusu ile motivasyonlarını düşürmemek gerekiyor. Oysa motivasyon, çok kıymetli bir şey. Hatta tek sermaye diyebilirim.

Sinema sektöründe çalışmaya istekli pek çok arkadaş işe başladığından birkaç gün sonra motivasyon düşüklüğü yaşar. Muhtemel olarak, bilgi ve deneyim eksikliği ona bu duyguyu yaşatır ama 'ben bu işi istiyorum' ya da 'istemiyorum' demesi için yeterli değildir. Dolayısıyla 'istek' konusu önemli bir kriterdir ama tek başına sinema sektöründe yeterli, değildir.

Çünkü bu konu, sinema sektöründe, bir hizmetin belirli standartlara uygun hale getirilmesinden
oluşmaz, bir yaşam felsefesinin benimsenmesiyle oluşur.

Kişinin motivasyonunu oluşturan değerleri ve öncelikleridir.

Dış motivasyon faktörlerinden çok etkilenmeden, yaptığı işi seven, bir değer isteyen, aldığı bilgiyi dönüştürebilen kişilerin, kişisel amaç ve isteklerine duydukları inanç olduğu görülmüştür.

Bu durumda her şeyden önemlisi iç motivasyonunuzu ve inançlarınızı güçlü tutmaktır. Eğer iç motivasyonunuz güçlüyse, dışarıdaki olaylardan etkilenmeniz o kadar az olur. Dolayısıyla denemekten, tekrar denemekten ve denediğiniz her şeyden bir öğreti çıkarmayı ihmal etmeyin.

Unutmayın ki kötümserlik, en büyük düşmanımız ama gerçekçi olmayan iyimserlik de en az onun kadar zararlı... Zira iyimserlik ile motivasyon farklı şeyler... 

Dolayısıyla, iç motivasyonunuzu güçlü tutmak en önemli sermayemizdir. Bunun için aşağıdaki belirtilen konuları kendinize dürüst olarak gözden geçirmelisiniz, sorulara cevap verebilmelisiniz?
Bu sorulara cevap verebilirseniz, iç motivasyonunuzu güçlü tutup, adım atmaya devam eder ve mutlaka somut sonuçlar alabilirsiniz.

  • Hayattaki öncelikleriniz neler?
  • Kısa ve orta vadeli amaç ve hedefleriniz nelerdir?
  • Değerleriniz ve dünya görüşünüz?
  • Bilgi düzeyiniz?

Bu maddelerin hepsi mesleki ve kişisel gelişiminiz için çok önemlidir. Kendinizi ile ilgili bu 4 sorunun cevabını verip, gelişmesi gereken yönlerinizi keşfederek ve bu alanda sabırla çalışarak yol alabilirsiniz. Bu sorulara verdiğiniz dürüst cevaplarla, bugün bir proje planlayın. Kendiniz gerçekten tanıyıp tanımadığınızı, beklentilerini ölçün...

Unutmamanız gereken konu, dış faktörler değil, kendi iç motivasyonunuzdur. Bunu sağlam tuttuğunuz sürece, önünüzdeki pek çok engeli aşabilecek gücü bulursunuz.


Herkese motivasyonu yüksek bir hafta diliyorum...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder