24 Nisan 2019 Çarşamba

FİLM BÜTÇESİ ile FİLMİN MALİYETİ ARASINDAKİ NE FARK VAR?

Bu çok karıştırılan bir kavram...
Sektörlere göre anlamı değişebiliyor.
Ama sinema alanında, algı açısından bir karışıklık yarattığı gibi, çok büyük zararlara da neden olabiliyor.
Bu çok detaylı bir konu ve burada sadece kavram farklılığını anlatmaya çalışacağım.

Örneklerle açıklamak daha sağlıklı olur.

'Bu film kaça çıkar' diye bir sorunun cevabı, şu detayları içerir:

-Film için cebinizden çıkması gereken miktar ve bu miktar 'aynı senaryo' için bile olsa yönetmenin çalışma stili, deneyimi ya da yapımcının kabiliyetleri vs... gibi nedenlerle farklılık gösterir.

-Mesela bir yapımcının ilk kez çalışacağı bir kurumdan alacağı teklif ile o kurumla sürekli iş yapan bir yapımcının alacağı teklifte farklılıklar olabilir.

-Yani bir filmin maliyeti, o yapım sürecindeki harcama plan programı, deneyimler, çalışma metotları ile farklılıklar gösterebilir. O nedenle, 'senaryoda bir ev bir de oyuncu var, bu film kaça çıkar?' gibi bir sorunun cevabı, yapımcı ve yönetmenin kim olduğuna ve nasıl çalıştığına göre değişir.

Özetle MALİYET, sizin elinizdeki projedeki senaryo, yönetmen, yapımcı ve yine senaryoda istemiş olunan her şarta göre değişir. Ve harcadığınız somut zaman ve paradır. Sadece size ve projenize özel bir referans noktası oluşturur.

Bir projenin stratejik olarak, marketteki şartlara göre yatırımcılara  sunulacak olan rakamsal değerine FİLM BÜTÇESİ denir. Bu değer, maliyetin yukarıda yazmış olduğum değişebilir ölçülerinin yanı sıra finans bulma potansiyelleri ile bulunur. BÜTÇE sağlıklı bir şekilde oluşturulmazsa, finansman bulunurken ortaklık değerlerinde çok büyük sapmalar olabilir...

Bu nedenle, bir bütçe hazırlarken önce yönetmenin, yapımcının daha önce yapmış oldukları işleri göz önüne alarak ve masa başında iyi planlanmış ve araştırılmış bir maliyeti, gerçekçi şartlar ve endüstrinin içindeki konumlamaya göre yapmak sağlıklı olacaktır.

Finansman arayan pek çok kişi, bir kurum, kuruluş veya yatırımcı ile görüştüğünde, 'ben filmi şu kadara çekerim, bitiririm' ya da 'şu kadarlık sponsorluğa ihtiyacımız var' gibi cümleler kurduğunda, karşı taraf bu vermiş olacağı desteğin karşılığı ne olacağı konusunda sorular soracaktır. Bu noktada, yatırımın maddi ya da manevi nasıl döneceğini, bütçede yüzde kaçlık bir destek istendiğini vs... iyi açıklamak gerekir. Bunun için sağlıklı bir bütçe ve finans planına sahip olmak gerekir. Maliyet ise sadece bir referans noktasıdır ve projeye özeldir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder