25 Şubat 2014 Salı

SİNEMA SEKTÖRÜNDE İŞ BAŞVURUSU- ÖZGEÇMİŞ HAZIRLAMA-1

Sinema sektöründe çalışmak isteyip, iş başvurusu yapmak isteyenler çok çeşitli metotlarla ilgi çekici bir özgeçmiş hazırlamak isterler. Ancak, bazn ilgi çekmek adına, istemeden de olsa olumsuz duygular yaratabilirler. Bu nedenle, gözlem ve önerilerimi paylaşmak istedim. Bugün, özgeçmişin hazırlanma modeli hakkıda yazdım. Yarın ise yüzyüze görüşme konusunu yazacağım.


Özgeçmiş yazmadan önce : 

Her zaman belirttiğim gibi güçlü gördüğünüz taraflarınızı, beklentilerinizi, bilgi düzeyinizi, yeteneklerinizi sağlıklı değerlendirin. Yani kendi malzemenizi, kendinize tarif edin. Bu sınırlarınız görmenizi sağlayacak ve hedeflerinizi daha net belirlemenize yardımcı olacaktır.


Özgeçmiş tasarım çalışması : 

Sinema sektörü yaratıcılığa açık bir alandır. Günümüzdeki teknik imkanlar oldukça geniştir. Bu imkanları kullanarak, görsel tasarımı, karşınızdakinin dikkatini doğru bir şekilde yönlendirebilecek formatta tasarlayın. Müsvedde hazırlayın ve yakınlarınızın görüşlerini alın, nasıl algılandığını kontrol ederek, tasarım ile ilgili son kararı verin. Seçtiğiniz yazı karakteri ve puntoların sade, yalın ama özenli olmasına dikkat edin.

İçerik Çalışması : 

*Hayat hikayenizi, duygularınızı, sektörle ilgili yanlış izlenimlerinizden yakınan bir uslubu asla kullanmayın. Unutmayın ki, bu yazdığınız özgeçmiş size öncelikle görüşme olanağı sağlayacak. Bu nedenle, özel konularınızı öne çıkarmak yerine, deneyimlerinizi ve yaptığınız çalışmaları yazmalısınız. 

*Duygusal giriş yazıları, çaresizlik ifadeleri vs... kesinlikle kullanmayın.

*Sinema sektörü konusunda sizin ya da başkalarının yaşadığınız olumsuzluklara rağmen çalışmak istediğinizi belirten ifadeler kullanmayın.

*Hiç deneyiminiz yoksa, bunu da yazmalısınız. İşveren, deneyimsizliği de göze alarak, bir iş pozisyonu düşünebilir. Uzun, anlaşılması zor cümlelerden uzak durmalısınız. 

*Eğitiminizi abartmayın ve 'ben' ifadesini kullanmayın. 

*Daha önceki deneyimlerinizi yazarken, mutlaka ay ve yıl olarak belirtin. 

*Sektör ile bağlantısı olmayan kişileri referans olarak yazmayın. Bunun yanı sıra, ''istendiğinde referans verilebilir'' de yazmayın. 

*Başarılarınız ve somut sonuçlar üzerinden yol alın.

*2 Sayfadan uzun yazmayın.

*Sosyal medyadaki hesaplarınızı belirtin.


Unutmayın ki, yazmış olduğunuz özgeçmiş sizin ilk referansınızdır. Doğru planlanmış bir özgeçmiş, sizi hayalinizdeki iş ile buluşturacak önemli bir adım olacaktır.





* Kaynak olarak yararlanılmıştır:
Dilek Dicleli Göknar; Baltaş eksen Danışman Psikolog
Seher Önelge ;Baltaş eksen Danışman Psikolog
Kariyer Kapısı Açan Özgeçmiş,   Kaynak Dergisi, sayı 34 
            










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder