2 Şubat 2014 Pazar

BİR FİLMİN GERÇEKLEŞEBİLMESİ İÇİN GEREKEN HAYATİ SÜREÇ : PROJE PROJELENDİRME

PROJE PROJELENDİRME NEDİR:

YAPIMLAB atölye çalışmalarında, en önem verilen konulardan biri 
'Proje Projelendirme'dir. Aşağıda yazan tüm konular, katılımcılarla haftalar boyu çalışılır, uygulamalar yapılır. Bu konuyu ana başlıklar üzerinden paylaşmak istedim.

Bir projenin hayata geçebilmesi için yapılan ‘araştırma-geliştirme’ çalışmasıdır. Bu süreçte projenin hayata geçebilmesinin dinamikleri araştırılır.
Bu çalışma,bu dinamiklerin ve kriterlerin devreye girmesi ile projenin hedeflerinin sağlıklı bir şekilde bulunması ve yapım sürecinin stratejisinin oluşturulmasıdır.
Bir projenin projelendirilmesi için aşağıdaki analitik çalışmanın yapılması gerekmektedir.

  • Projenin potansiyelini anlamak, hedef belirlemek.
Projenin hedefini belirlemek , proje ile ilgili çıkarılacak yol haritasının ilk  gereğidir. Bunun sağlıklı yapılabilmesi için sektörün iç ve dış dinamikleri analiz edilerek, proje ile ilgili kişisel beklentilerin gerçekçi bir düzeyde konumlandırılması gerekmektedir.

  • Bütçe oluşturma
Belirlenen hedef doğrultusunda, senaryo ile ile bağlantılı olarak bütçe ve maliyet hesabının yapılması.Bütçe ve maliyet aynı anlama gelmez. Bunların projenin başında hesaplanması gerekir.

  • Finans planı mantığı
Hazırlanan bütçeye uygun finans planının hazırlanması ve prodüksiyonun temel kaynaklarının yaratılması üzerine stratejiler geliştirilmesi.Finans planı, bir projenin en önemli stratejik olarak yol haritasının belirlenmesine yardımcı olur.

  • Prodüksiyonun temel yapısının oluşturulması
Amaca ve konuya göre  konulan hedefe uygun çalışma planının çıkarılması ve temel yapı içerisine oturtulması. Prodüksiyonun omurgasının oluşturulması da denebilir. Bu yapımın modelinin oluşturulması ve bunun hukuksal yapısını belirler


  • Prodüksiyonun gerçekleşebilmesi için uygun stratejilerin belirlenmesi
Yapımın gerçekleşeceği koşulların alternatifli olarak, çeşitli kriterler ve format seçimlerine göre fizibilitesinin çıkarılması.

        Tüm bilgilerin gözden geçirilerek, yapılacak başvurular için gereken   bilgilerin toplanarak, aksiyon planı oluşturma çalışması


Tüm veriler toplandıktan sonra, filmin finans kaynakları için yapılacak başvuruların hazırlanma ve takip sürecini gerçekleştirilmesi.

Yukarıda yazılı kriterlerden geçtikten sonra, projeniz için sağlam temelleri, en başta oluşturmuş olursunuz. Hatta, sürpriz ve ya krizlere karşı her türlü önlemi almış olursunuz. Bu şekilde plan, program yapılmadan sadece ‘iyi niyet’ ile yapılmış ve başlanmış projelerin pek çoğunun hayal kırıklığına uğraması doğal bir sonuçtur. Plansız başlanan  bir proje, depreme dayanıklılığını araştırmadan, gereken önlemleri almadan yapılmış binaların, ilk darbede yıkılmasına benzetilebilir.

Bu nedenle, her proje sahibinin, projesinin güvendiği bir yapımcı ile birlikte, ya da kendisi bir yapımcı gibi de düşünerek, projelendirmesi gerekmektedir.


Bu sürece, ‘PROJE PROJELENDİRME’ süreci denir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder