28 Mayıs 2013 Salı

İLK KISA FİLMİ ÇEKECECEK OLANLAR İÇİN...

Merhaba Sevgili Dostlar,

Yaz ayları ile birlikte , önümüzdeki günlerde ilk kısa filmini çekecek olan arkadaşlarımızla naçizane görüşlerimi ve önerilerimi paylaşmak istiyorum. Kısa film çekmek, dünyanın en zevkli ve heyecanlı işlerinden biridir. Bunun tadını çıkararak yaşamak ve öğrenmek sizi hem motive edecek, hem de çok değerli deneyimler kazandıracaktır. Unutmayın ki 'ilk' kez film çekeceksiniz, herşeyi ile size ait bir iş olacak. Bu işe başlarken, deneyimli , az deneyimli ya da deneyimsiz olabilirsiniz. Bunun önemi sadece, yapmak istediğiniz iş ile sizin deneyimleriniz arasındaki ilişki de var. Yani, ilk yapacağınız işin çıtasını 'deneyim' durumunuza göre oluşturun. Yani YAPIMLAB'ın  atölyelerinde, özümsenmiş bir kavram olan 'hedef bulma' kavramını burada da uygulamak. Projenizin ve sizin deneyimlerinize göre doğru bir 'hedef' koymalı ve buna uygun 'amaçlar' ve 'strateji' oluşturmalısınız.

Bu arada çok yapılan yanlışlardan bir tanesi 'hedef ve amaç' arasındaki farkları anlayamamaktan doğan sorunlardır. Sinema sektöründe hedef, mutlaka erişilebilir,ölçülebilir, zamanla bağlantılı somut ifadeler içermesi gerekirken, amaç o işe uygun ve olumlu istekleri idafe eder, 'festivallere katılmak, ödül almak, uzun metrajlı ilk filmi çekmek, ikinci-üçüncü kısa filmi çekmek vs...' gibi.
Ve bu hedef ve amaçlar doğrultusunda stratejik bir yol haritası çıkarmak ta işin en önemli bölümlerinden biridir.

Bu planlama çalışması, sizi daha sağlıklı sonuçlara götürecek ve hedeflerinize ulaşmanızı sağlayacaktır.

Öneriler listesine gelince, burada sizlerle ilk aşamada kullanacağınız bir 'kontrol listesi' vereceğim. Süreç ilerledikçe, bu kontrol listesi farkındalığınızı arttıracağı için, projenize uygun yeni maddeler ekleyebilirsiniz.

İLK FİLM İÇİN KONTROL LİSTESİ:

- Senaryo hakimiyeti :

Bu konu senaryonun son haline, herhangi bir eksiğinin olup olmadığının kontrolünün yapılmasıdır.Kısa film çekmek, sadece görüntüleri kameraya kaydedip, hızla kurgulamak değildir. Bu anlamda senaryonuzu sorgulayan bir bakış açısı geliştirin.


-Çekim Senaryosu :

Çekim senaryonuzu hazırlayın. Bu çalışmayı yaparken teknik bilgilerinizi gözden geçirin ve iş programı hazırlayın.

-Teknik Bilgi ve yeterlilik :

Çekim ve post prodüksiyon şartlarını ve buna bağlantılı olarak teknik bilgilerinizi kontrol edin. Yeterli ve yetersiz olduğunuz yerleri bulun. Bilginizin yeterli olduğu sınırlarları bilin. Yetersiz olduğunuz konuları araştırın ve öğrenin. Her detayı sorun ve teknik hakimiyetinizi arttırın.

- Güveneceğiniz bir ekip kurun:

İşlevsel bir ekip oluşturun. Arkadaşlarınız ile imece usulu bir çalışma yapacaksanız bile rol ve soumlulukları net bir şekilde belirleyin. Ve Yönetmen olarak her zaman artistik ve son kararı verin.

- Sizi anlayacak ve size teslim olacak oyuncularla çalışın :

Çok ünlü ve zamanı kısıtlı bir oyuncu ile çalışmak, size yarardan çok zarar getirebilir.Oysa ilk kısa filminizde oyuncularla çalıştığınızda filminiz tamamlandığında 'oyuncu yönetimi' en önemli değerlendirme kriterlerinden biri olacak ve set zamanı yaşanan sıkıntıları filmi izleyenler anlayamayacaklardır. Dolayısıyla zaman sorunu olmayan, sizin gibi kariyerinin başlangıcında olan oyuncularla çalışmayı tercih edebilirsiniz.

-Deneyimlerinizi gözden geçirin:

Uzun yıllar yönetmen yardımcısı, sanat yöentemeni ya da yapım alanında setlarde pratik yapanlar için çok fazla birşey söyleyemeyeceğim. Zira onlar, tüm deneyimlerini en iyi şekilde aktaracaklardır. Ama bu tip deneyimi olmayan, bu konuda teorik ya da pratik bir çalışma yapmamış olanlar, daha çok araştırıp, daha ufak alanlarda üretmeye başlamalılar. Zira, o iş bittiğinde, onlarda deneyimli olmaya başlayacaklar.


-Biyografi okuyun:

Önemli yönetmenlerin bu işe nasıl başladıklarını ve deneyimlerini okuyun. İstisnalar dışında çoğunun, onları bilmemize neden olan  çok büyük başarıları ilk filşmleriylekazanmadığını ama bir sonraki işi yapacak önemli 'başarılar' kazandıklarını ama sağlam bir yolda yürüdüklerini ve hedeflerine, amaçlarına ulaştıklarını göreceksiniz. Siz o istisnalardan biri olabilirsiniz ama buna siz değil filminiz bittiğinde izleyenler karar vereceğinden, küçük ama sağlam adımlarla, ulaşılabilir hedeflere ilerlemeniz çok önemlidir.


İlk kısa filmini çekecek tüm arkadaşlara, bu yolculuklarında başarılar diliyorum... Filmlerini heyecanla bekliyorum...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder