24 Ocak 2013 Perşembe

HEDEFE ULAŞMAK İÇİN ENDÜSTRİYEL BİLGİNİN ÖNEMİ...


Atölye çalışmalarımda her zaman bir 'proje'nin güçlü ve zayıf yönleri ile görülmesi gerektiği konusunu ele alırım. Bu çalışmayı gruplarla yapmaya başladığımızda genellikle zorluklar çıkmaya başlar. Projenin güçlü diye düşünülen yanlarının aslında 'güçlü' olamayacağı, bunun yanı sıra hiçbir 'zayıf' olabilecek yönün düşünülmediğini gözlemliyorum.

Oysa projenin 'zayıf yönleri' doğru tespit edilirse, yine doğru bir çözüm üretilerek 'güçlü yönleri' artabilir. Bunun en önemli başlangıç noktası ise 'proje sahibi'nin kendi güçlü ve zayıf yönlerini tanımasından geçer.

Pek çok danışanımın ve öğrencimin benimle çalışmaya başladıklarında, sorunları konuşmaya başladığımızda 'sorun' olarak gördükleri ya da motivasyonlarını düşüren şeyin, ne olduğunu ararız. Bu genellikle 'projelerini sektörün zorlayıcı' tarafları nedeniyle hayata geçiremeyeceklerinden kaynaklanan korku olduğunu gözlemlerim. Bu korkunun nedeni çok basittir aslında... Sektör hakkında, sadece dışarıdan gözlem yaparak, yaratıcı dürtüleriyle bir iş ortaya çıkarmışlardır ama ortada bir fikir veya senaryo dışında Bir şey yoktur ve bunun hayata geçmesini istemektedirler. Oysa, sinema sektöründe, 'endüstri bilgisi' herşeyden önemlidir. Bilgi olmadan, yol almak imkansızdır. Bu tip kişiler, 'yaratıcı' özellikleri konusunda gelişime açık, 'sektörel bilgi' konusunda kapalı olarak ilerlemişlerdir. Hatta bunu 'zayıf' kalmış bir yön olarak çoğu zaman farketmemişlerdir.

Her alanda bilgimizi geliştirmeliyiz...
En önde olduğumuz ile en arkadan gelen arasındaki fark
çok olmamalıdır.
Sinema endüstrisi, uzaktan eğlenceli ve kolay bir iş gibi görünür. Özellikle, herkes yapabileceğine inanır. Oysa, sinema endüstrisi pek çok kolu olan bir endüstridir. Bu endüstride üretim yapmak isteyenler, kendi ilerlemek istedikleri alan dışında hem kültürel, hem teknik, hem de deneyimleyerek ilerlemek ve öğrenmek durumundadırlar.

İşte 'bilgi'nin nerelerde eksik olduğunu bulur ve kendimizi o yönde geliştirirsek, güçlenmeye başlarız ve devamında 'yaratıcı' düşünce artarak gelmeye başlar.

Bu endüstride üretmek isteyen kişinin, endüstriye uyum sağlaması ve mesleki hedeflerine ulaşabilmesi için hem güçlü yönlerini, hem zayıf yönlerini fark edip, bunu geliştirmeye çalışması gerekir.

Sinema alanında kendini geliştirip, kariyer yapmak isteyenlerin endüstriyel bilgilerini geliştirmeye açık olmaları çok önemlidir. Çünkü teknoloji geliştikçe, bu endüstrinin de bazı dinamikleri değişmektedir.

Fikir, senaryo, maliyet, bütçe, finans planı, dağıtım, pazarlama, ülke endüstrisi, seyirci sayısı, rekabet ortamı, festivaller, ödüller vs... derken pek çok bilgi ve disiplinin bir arada olması gerektiğini görürüz. Bu bilgilerin tümü hedef koymamızı ve yol haritamızı belirler. Bu nedenle yukarıda saydığım pek çok konuda güçlü ve zayıf yönlerimizi bulup, eksiklerimizi tamamlayıp, bilinçli olarak yola devam etmeliyiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder