9 Ekim 2012 Salı

MOTİVASYONUMUZU ARTTIRMAK İÇİN BİR ÇALIŞMA ÖNERİSİ

Merhaba Sevgili Dostlar,

Sinema alanında profesyonelleşmek isteyenlerde çok sıkılıkla hissettiğim motivasyon sorununu ele almak istiyorum bugün...

Geçtiğimiz hafta, problem nedir üzerine yazdığım bir yazı vardı. Orada problemi anlamaya yönelmenin, çözümü de beraberinde getirdiğinden bahsetmiştim.

Bu noktada, sorunun 'iç odaklı' mı, 'dış odaklı' mı kaynaklandığını anlamamız gerekiyor.

Çok basit bir çalışma:

Dış odaklı sorunlarda, hep problemin kaynağı başkalarıdır ve başka olaylardır. 
Örnek vermek gerekirse; aslında işin gerçekleşememe nedeni 'başkalarının senaryoyu anlamaması' , 'başkalarının kendine şans vermemesi', 'başkalarının kendisini sevmediği' vs... bu liste uzayıp gider. 

Dış odaklı sorun olduğunu söyleyenler,i genellikle suni bir özgüvenle kendilerine şansın döneceği günü beklerler, beklentilerini yükseltirler.

İç odaklı sorunlarda ise her konuda kendini sorumlu  hisseden ve kendini çok fazla eleştiren ve bu eleştirileri nedeni ile kendini ortaya koyamayan bir tablo görülüyor. Yani işi ve eğitimi yeterli olduğu halde, halka kendini yetersiz hissedebiliyor. Bu da yine motivasyon kaybına neden oluyor.

Sinema endüstrisinde üretim yapmak isteyenlerin, yolun başında bu motivasyon sıkıntısını yaşamaları doğaldır. Ancak  bu hızla aşılabilecek bir sorundur. 

Bunu aşabilmek için, öncelikle analitik bir çalışma yapmak gerekir. Yani dış odaklı sorunları, kulaktan dolma bilgilerle değil, gerçekten endüstrinin analizini yaparak, sağlıklı bilgi edinerek aşarsınız. Sağlıklı bilgi için günümüzde internette doğru kaynaklara başvurabilirsiniz. O zaman endüstri ile aranızda olabilecek 'dış odaklı' problemleri anlamış ve tanımış olursunuz.

'iç odaklı' problemlerinizi de aşabilmenizin yolu bilgi ve cesaretten geçer. Kendinizi küçük hedefleri başararak cesaretlendirebilirsiniz.

Motivasyonunuzu nelerin azalttığının bir listesini oluşturun. Bunların hangisinin iç ve dış odaklı olduğunu ayırmaya çalışın. İnanın bu çalışmada bile motivasyonunuzun arttığını göreceksiniz.

Sizlere önerim, uzun zamandır üzerinde çalışıp yol alamadığınız, senaryo ya da çektiğiniz kısa film varsa bunları yeniden okuyun, izleyin... Sorunların nereden kaynaklandığını anlamaya çalışın. Bunları yaparken 'kendinize karşı dürüst' olun... 

Bu noktada, sorunu doğru tarif edip daha somut çözümler üretmeye başlayacaksınız. Çünkü, sorunu doğru tarif ettiğiniz anda, çözümler için stratejiler üretmeye başlayacaksınız... Motive olmaya başlayacaksınız... 

Kolay gelsin...

1 yorum:

  1. Dış odaklı sorun olduğunu söyleyenler,i genellikle suni bir özgüvenle kendilerine şansın döneceği günü beklerler, beklentilerini yükseltirler. bu çok güzel bir söz.
    Yalnız motivasyon eksikliği ve buna bağlı bazı ufak noktaları nacizane paylaşmak isterim.
    siz çok iyi bilirsiniz ki sinema bir derttir. gönül işidir.ara sıra zaman ayırarak yapılacak hobi sayılacak bir iş değildir. Hal böyleyken ben ve benim gibi sinemaya kafayı takmış birçok yönetmen ve senaristin üstesinden gelemediği bir şey var maddi açıdan hayatta kalma mücadelesi.
    çok somut şeyler bunlar ev kirası faturalar borçlar yeme içme sosyal hayat gibi gereksinimler. işte bu gibi faktörler devreye girince (özellikle istanbulda)ne yazık ki iş hayatı üretim kısmını inanılmaz derecede etkiliyor.uzun zamandır tasarladığım ilk uzun metrajıma odaklanabilmek için zamana ve desteğe ihtiyaç duyuyorum fakat zor şartlar bunu yapmamı sürekli ertelememe neden oluyor. ya piyasaya işler yapıp bu şekilde en verimli dönemlerimizi heba edecez ya da ......bir diğer problemde film yapabilmek için gişeye çalışmak sizin gibi yapımcılar takdır edersınız kı cok bulunmuyor. ola ki biryerden iç beş kuruş bulma ihtimaliniz var yazmaya başladınız. bu kez sınırlı imkanlar hayal gücünüzü öldürmekle kalmayıp cesaret ve özgüveninizi bitiriyor.
    Tüm bunlara rağmen her şeyi göze alıp senaryomu yazmaya başladım bile belki film olur veya olmaz. zaman gösterecek. bunu sizinle de paylaşmak isterdim.
    güzel işlerinizin devam etmesi umuduyla...

    YanıtlaSil