16 Eylül 2012 Pazar

SİNEMA FİLMİ BÜTÇESİ YAPMAK...

Merhaba Sevgili Dostlar,

25 Eylül'de başlayacak olan 'film bütçesi atölyesi' aslında ihtiyaçlardan ötürü YAPIMLAB için tasarlanmış özel bir atölye... Dolayısıyla bu atölye ile ilgili pek çok soru alıyoruz. Neler olacak? Ne anlatıyorsunuz? gibi...

İster yönetmen olun, ister senaryo yazarı ya da sinema alanında başka bir alanda çalışıyor olun, bütçe yapmanın mantığını bilmek, bütçe okumak ve anlamak sizin endüstri içinde en önemli ayrıcalıklarınızdan biri olacaktır. Zira, bu 'bütçe' kelimesinden hep korkulur ama 'bütçe' yapmayı bilmeden, bir endüstriye entegre olabilmek, üretebilmek çok mümkün değildir. Benim bu konuda değişmeyen bir düşüncem var ki, o da bu endüstride hangi alanda olursanız olun, hepsinde yaratıcı bir nokta bulacaksınız. Dolayısıyla 'bütçe' konusu teknik bir konu gibi gözükse de, aslında 'bütçe'yi yapan kişi açısından hem 'yaratıcı alan'ı çok iyi bilmesi gereken hem de 'bütçe' üzerinde yaratıcı ve iyi çalışan fikirler üretebilen kişi olmalıdır. Bütçe yapan kişinin aynı zamanda, projenin hedefini ve buna uygun yaratıcı düşüncelerle stratejisini yapan kişi olmalıdır. Dolayısıyla, bütçe hazırlamak da, bu alanda yaratıcı çalışmalardan biridir.

Hep yanlış algılanan durumlardan biri de sinema alanında 'bütçe' ile 'maliyet'in aynı anlama geldiğinin yanılsamasıdır. Bu birbirine çok yakın duran hatta pek çok konuda aynı duran kavram, sinema endüstrisinde farklı algılanmalıdır. Bu anlamda çeviriden Türkçe'ye gelen sinema terimlerinde uzun vadede 'bütçe' içerisindeki alt kavramları, sinema için yeniden düzenlemek gerekebilir. Ama bu tip teknik ayrıntılardan çok, işin mantığını irdelemek bizim için daha önemlidir.

Özetle, 'sinema filmi için bütçe yapmak' sadece rakamlardan oluşan bir şeylerin toplanıp, çıkarılması, çarpılması değildir. Genel bir bakış açısı gerektirir. Senaryoyu iyi anlamanız ve bütçeye özel ayrıştırmanız gerekir. Çalıştığınız ya da çalışacağınız yönetmen ile yapacağınız toplantılarda, bütçe stratejisini etkileyecek soruları, senaryo ve saha çalışması boyutlarıyla ele almanız gerekir.

Benim kişisel olarak, üzerinde çalışmayı çok sevdiğim alanlardan bir tanesi 'bütçe' dir. Çünkü, konuyu pek çok ayrıntı ile düşünüp, projeye olan hakimiyeti arttıran bir çalışmadır. Gitgide bu korkulu gibi gözüken alanı daha çok seversiniz... Sevdikçe 'yapımcılık' konusuna biraz daha yaklaşırsınız...

Sevgili Dostlar,
yeni açılacak bu 'bütçe atölyesi' için, motivasyonunuza çok faydalı olacak bir atölye diyebilirim. Çünkü, bu tip bilgi ve deneyim arttıkça motivasyon da artar.Dolayısıyla hep korkulu bir alan gibi gözüken 'bütçe+maliyet+nakit akışı+iş planı' gibi kavramları, 'yaratıcı' bir bakış açısıyla ele almak, bu anlamdaki endişelere de son verecektir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder