3 Nisan 2012 Salı

PROJE GELİŞTİRME İLE İLGİLİ ÖNERİLER -1

Merhaba Sevgili Dostlar,


Bahar ile birlikte sinema dünyası da canlanıyor... Festival başladı, haftaya 'köprüde buluşmalar' ardından Cannes ile başlayan festival maratonu... Ve tabii yeni projeler, yeni senaryolar dünyada kendine bir yer bulabilmek amacı ile yolculuklarına başlayacak...


Bunun için donanımlı olmak, bilgili olmak, bu işlerden en önemlisi... Türkiye'de sinema alanında 'bilgi' hep ikinci plana atılır... Herkes işi, 'kulaktan dolma' metotlarla yapmaya çalışır daha doğrusu 'işi kotarma' fikri ile hareket eder... Oysa hem 'bilgi' ye, hem de 'metod'a ihtiyaç vardır. Ve tabii en ideali bilgileri her gün geliştirerek, kişinin kendi metodunu yaratmasıdır.


Bugün sinema alanında üretmek ve varlık göstermek isteyenlere birkaç pratik önerim olacak... Bunlar aslında hayatımızda düzene koyarak, pek çok fayda sağlayacağımız şeyler:


*Her gün projeniz için bir şey yapım... Ve her akşam, 'düne göre neredeydim?' sorusunu sorun...


*Projenize hakim olabilmek için zaaflarını fazlasıyla görmeye çalışın...


*İlk adımda büyük, ulaşması zor hayallere kitlenmek yerine, kısa vadeli hedefler ve bu hedeflere uygun amaçlar oluşturun.


*Kendinize günce tutun ve projeniz ile birlikte kendinizin değişimini ve gelişimini takip etme fırsatı bulun.


*Arkadaşlarınızdan duyduklarınızla, hayal kırıklığı yaşayıp, kendiniz ile ilgili yanlış değerlendirme yapmayın.


*Bilgiden ve öğrenmekten hiç vazgeçmeyin... 'Ben bunu biliyorum' ya da 'Bu böyledir ve başka alternatifi yoktur' düşüncelerine saplanıp kalmış kişiler ilerleyemezler.


*Her zaman yeni fikir ve disiplinlere açık olun. Kendinizinkinin 'en iyi'si olduğuna inanabilirsiniz, ama karşınızdaki de bu konuda aynı inanca sahip olabilir. Objektif bakış açısını kendinize de objektif olarak bulabilirsiniz.


*Hata yapmaktan korkmayın, hataları ders alacağınız bir fırsat olarak görün ve hata yaptıysanız bunu kabullenin. 'Hata yapmam' gibi bir inatlaşma kişiyi geriye götürür.




*Sinema alanını, uzun ve maceralı bir yol olarak görün... Sanki hayat gibi... Sinema alanında başarılı olmak konusunu 'ödüllenmek' kriterine odaklamayın... Unutmayın ki 'ödül veya başarı' kazananlarda bu zorlu yollardan geçtiler. 


*Yaptığınız bir işteki hem başarınız, hem de başarısızlığınızla yüzleşin...


*Savaşçı olun, hemen yılmayın... 




Bu sabah, size deneyimlerimden oluşan, çoğunlukla da YAPIMLAB derslerinde örneklerle ele aldığımız konuları buradan paylaşmak istedim...


Hepinize, kendiniz ve projenizle ilgili bir adım daha ilerlediğiniz bir gün geçirmenizi dilerim...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder