4 Şubat 2012 Cumartesi

YAPIMCI VE SÜREÇ YÖNETİMİ



Bir filmin yapımı sırasında süreci yönetmenin önemini 2 gün önceki yazımda belirtmiştim.

Süreç yönetimi yaklaşımında, sürecin yöneticisi yani 'yapımcı' önemli bir rol oynar. Endüstrisi gelişmiş ülkelerde 'süreç yönetimi', 'yapımcı' ve 'yardımcı yapımcı'lar tarafında yürütülebilir. Bunların bir kuralı yoktur. Şirketin hacmine, işin yapısına ve organizasyon modeline göre değişiklikler gösterebilir. Ancak 'süreç yönetimi' bilmeyen bir yapımcı, ekibine doğru organize edemez ve yönlendiremez.

'Süreç sahibi yapımcı'nın en önemli sorumluluğu, sürecin planını tüm ekibi ile açık ve net ifadelerle paylaşmalı, yine süreç sonumdaki beklentilerini açık ve net bir şekilde belirtmelidir.

'Yapımcı'nın süreç içerisinde takip etmesi gereken konular şu şekildedir:

-Süreci düzenli aralıklarla izlemek,
-Hedeflerden sapma olduğunda bunların nedenlerini araştırmak,
-Süreç içerisinde çıkan sorunlara için 'yeni plan' oluşturmak.


Bir Film yapımı süreci sırasında sürecin hedefe uygun gidip gitmediğini kontro edebilmek için bazı göstergelere ihtiyaç vardır.

Dolayısıyla, en önemli göstergelerden biri 'maliyet' göstergesidir. Çünkü, öngördüğünüz maliyeti arttıran ya da düşüren unsurları burada görebilmek çok önemlidir. Dolayısıyla, hedefe uygun ilerleyip ilerleyemediğinizi en hızla buradan görebilirsiniz.

'Proje projelendirme' sürecinde formatını kolaylıkla kendinizin oluşturabileceği bir 'maliyet formu', uzun vadede 'bütçe'niz için çok büyük önem taşıyacaktır.

Yine 'proje projelendirme' sürecinde oluşturacağınız 'işlem süresi formu', 'maliyet formu'nun yanında size ekibiniz ile ilgili önemli işaretler verecektir.

'Yönetmen talep formu' ise bir yapımcının en önemli belgelerinden biridir. Bu formu yine kendiniz oluşturacak ve 'yönetmen'in isteklerini açık ve net bir şekilde belirtmelisiniz. Bu çalışma ile de, 'yönetmenin istekleri' ile ne kadar eşgüdümlü gittiğinizi kontrol edebilirsiniz. Yani 'maliyet' ve 'işlem süresi' , 'yönetmenin istekleri' ile paralel yürüyor mu? Süreç, başta planlandığı gibi bir işgücü ve maliyet dahilinde mi ilerliyor? Bu yöntemle çok rahatlıkla kontrol edebilirsiniz. Sorunlu giden noktayı daha hızla bulabilirsiniz. Elbette senaryo-maliyet-bütçe mantığını çok kolaylıkla yakalayabilirsiniz.

Bir film yapımında 'Proje projelendirme' aşamasında yapılacak olan 'süreç yönetim planı', uzun vadede büyük kazançlar sağlayacaktır. Herşeyden önemlisi yapmayı istediğiniz filmle ilgili risklerinizi 'minumum'a indirecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder