8 Ocak 2012 Pazar

BİR YAPIMCININ SAHİP OLMASI GEREKEN ÖZELLİKLER

Merhaba Sevgili Dostlar,
hepinize güzel ve verimli bir pazar günü diliyorum. Dün, Türsak'ta bir mini-seminer yaptım. 2 saate sığabilecek bazı bilgi ve kavramları paylaştım. Bu arada, paylaştığım bilgiler içinde 'yapımcı'nın sahip olması gereken özellikler konusu vardı. Aslında bu konu, çok önemli bir konu... Yapımcı olmak isteyenler için kendilerinde bu özellikleri aramaları açısından, yapımcı arayanlar için ise 'yapımcı'da olması gereken özellikleri bilmeleri gerektiğinden bu özellikleri iyi tanımaları gerekiyor.

1-Liderlik
Bir yapımcının, lider özellikleri taşıması en önemli özelliğidir. Şöyle ki, 
Lider, bireyleri ortak hedeflere yönelten, hedefleri benimseten, bireyler arası köprüyü oluşturan, dağınık güç ve bilgiyi bir araya toplayıp sinerji yaratan kişidir.

Öncelikle şu özellikleri taşımalıdır:

*Sorgulayıcı ve sabırlı, 
* Daima önde değil, yeri geldiğinde arka planda duran,
                                               * Değişimin yaratıcısı olan,
                                               * Çalışma politikası yaratabilen, ilkeli,
                                               * Zorluklara karşı mücadeleci,
                                               * Etik kurallarını bireysel menfaatlerinin önünde tutan,
                                               * Kararları alırken takımının görüşlerini dikkate alan kişidir.

                                            


2-İyi İletişim:

İyi iletişim kurabilmek, bir 'yapımcı'nın en önemli özelliklerinden biridir. İletişimin, karşısındakini anlamaya yönelik, etkin dinlemeyi becerebilen, objektifliği koruyacak biçimde, işbirliğine yönelik olması gerekir. Bu bağlamda, 'yapımcı' kendini ifade ederken anlaşılabilir net ifadelerle, karşısındakine saygılı bir uslup benimsemelidir. Karşısındaki ile sınırları belirlenmiş eşit bir ilişki geliştirmelidir.


 3.Hızlı ve Berrak Düşünülebilen-Karar  Alabilen:

'Yapımcı', hızlı ve berrak düşünebilen bir yapıda olmalıdır. Bunu sağlayabilmesinin en önemli yanı, 'konu'suna hakim olmasıdır. Konusuna hakim ve çalıştığı alanı iyi tanıyabilmesi ve bu bağlamda alacağı kararların maddi ve manevi tüm sorumluluğunu alabilmelidir.

4.Hedef, Amaç ve Strateji Belirleyebilen:
 'Yapımcı' çalıştığı ve ürettiği alanı iyi tanıyıp, doğru hedefler koyabilen ve bu hedefe uygun amaçlar oluşturup, strateji geliştirebilen bir yapıya sahip olmalıdır.


5-Organizasyon ve plan yapabilme yeteneği:

'Yapımcı' da olmazsa olmazlardan bir tanesi organizasyon yeteneğidir. Bu uygulamalar sırasında ve tüm çalışma sırasında en önemli özelliğidir. Çünkü, yapımcılığın temeli 'organizasyon' yeteneğine bağlıdır. Plan yapabilen bir 'yapımcı' risklerini çok azaltmış olabilir.


6-Sorun Çözebilme Özelliği:

Sorun çözebilmek ve kriz yönetebilmek, 'yapımcı'nın sahip olması gereken özelliklerin içerisinde önemli bir yer tutar. İyi bir yapımcı 'sorun'larla başadebilen ve 'çözüm'ün bir parçası olmayı kendine ilke edinmiştir.


7-Esnek ve Sağduyulu


Sinema filmi yapmak, pek çok değişken kararı da beraberinde getirir. dolayısıyla bir yapımcı, değişen yaratıcı 'karar'lara daha esnek yaklaşmalıdır. Bu konu, 'esneklik' ile 'prensipleri bozmak' aynı şeyler değildir. Ya da, 'başta böyle konuşmuştuk' gibi argümanlarla, 'fikir değişiklikleri'ne karşı gelmek çok naif bir tutumdur. Bu bağlamda, çalışma prensipleri net olan bir yapımcı, esnek bir tutum sergilemeyi de becerebilmelidir. Çünkü sinema da, her değişim projenin daha iyi olması için bir 'arama-bulma' çalışması gibi algılanabilir. Dolayısıyla, 1.maddede yazdığım liderlik özellikleri içerisindeki 'değişime açık olmak' şıkkı, burada temel özellik olarak karşımıza çıkar.


Sağduyu ise, bu değişimler gelmeden hissetme temeline dayanır.'Yapımcı' sağduyusunu kullanarak pek çok şeyi önceden görebilir ve buna uygun çalışmasını yapabilir.



8.Motivasyon

Bir yapımcı öncelikle kendisi işine motive olmalı, devamında da ekibini motive edebilmeyi becerebilmelidir.


9-Yaratıcılık

Yapımcı, kendi alanını iyi tanırsa, hem kendi alanı için hem de beraber çalıştığı tüm ekip için yaratıcı, yeni alanlar keşfetmelerine öncülük edebilir. Bu da bir önceki 'motivasyon' maddesinin bir başka biçimidir.


10-İşini severek yapmak ve kendini geliştirmek:

Film Sektöründe, 'yapımcı' olan kişinin  işini çok sevmesi ve devamlı kendini geliştirmesi gerekmektedir. Değişen teknoloji ve bilgiye uyumlu olarak yaşamalı, kendini bilgi ve tüm sanat disiplinleri ile beslemeye bir ömür boyu devam etmelidir.

Sevgili dostlar, çok severek yaptığım mesleğim ile ilgili, bugüne kadar çok da altı çizilmemiş özellikleri sıralamak istedim... Özetle, 'yapımcı'nın 'para' dışında sahip olması gerekenleri sıraladım. 'Sinema ve para' konusu, dünyadaki varolan sistemlerde de her 10 yılda bir değişkenlikler göstermektedir. Bu noktada, hep söylediğim 'sermaye sahibi yapımcı' anlayışı, Amerikan sisteminde varolan endüstrinin bir geleneğidir. Amerika'da çok iyi işleyen bir sistemdir. Çünkü doğrudan ülkenin ekonomisi ile ilgilidir. 'Nakit sermaye' sahibi yapımcı, öncelikle yatırımının karşılığını isteyeceğinden, bağımsız üretim yapmayı zorlaştırır. 'Nakit sermaye' sahibi kişi bu durumda 'yatırımcı' dır. Sorun da zaten 'yatırımcı' ile 'yapımcı' nın biribirine karıştırımasından ortaya çıkar. 'Yatırımcı' eğer bir 'yapımcı' ile yol alırs riski azalmış olur. Günümüzüb Avrupa ve Asya'da üreten yapımcılarının başvurduğu 'finans planı' sistemi, her tarafın kazançlı çıkmasını sağlayan bir sistem ve şemadır. Bu durumda 'yapımcı' yukarıda saydığım özelliklerin yanısıra, 'iyi' bir proje bulucu ve 'yaratıcı'nın iyi bir ortağıdır. 







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder