15 Şubat 2011 Salı

Sinema Sektörü Açısından 'Hukuk'un Hayatımızdaki Yeri

Merhaba,

Atölyelerime katılanlar bilirler, iyi bir film yapabilmek, 'puzzle'ın parçalarını çok doğru ve ince bir hesapla oturtmak gerektiğini anlatırım. Hatta bunu çok sık olarak örneklerle, hatta bazı atölye içinde oyunlarla çalışırız.

İyi bir film yapmanın, en önemli kuralı, projeyi yaratan-yapan-uygulayan herkesin biribiriyle olan beklentisini anlayabilmesi ve sınırlarını iyi bilmesinden geçer. Peki sınırlarımızı nasıl belirleyeceğiz? Bunun için önce haklarımızı iyi bilmemiz gerekiyor.

İşte o zaman 'hukuk' devreye giriyor. Ben, uzun yıllardır sinema-tv bölümlerinde, iş idaresi ve hukuk gibi seçmeli derslerin olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü, yaşı ve tecrübesi ne olursa olsun, herkes haklarını bilmek durumunda...

Sinema sektörü gelişmiş ülkelerde, bu mekanizmanın sorunsuz işlediğini belirtmek istiyorum. İşim gereği, yapmış olduğum filmlerin ululslararası satışlarını da yaptığım için her ülkede, sistemin nasıl işlediği konusunda fikrim var. Hatta bu konuda sözleşme örnekleri ve mantığını irdeleyen pek çok kitap okumuşluğum da var.

Bu bilgilerin, benim 'yapımcı' kimliğime de çok katkısı oldu. Aslında daha da doğrusu, bu durum beni filmin yapımı ile ilgili daha 'yaratıcı' fikirler bulmamı sağladı.

Yine atölyelerimde bahsettiğim gibi, film sektöründe çalışan herkesin, çok fazla bilgiye ihtiyacı var. Yani her zaman bilgilerini geliştirmesi ve deneyimlemesi gerekiyor. Sanki bir döngü gibi, her yeni bilgi ve deneyim, yeni bilgileri getiriyor ve yaratıcılığı arttırıyor.

Bu nedenle avukat arkadaşım Sedef Erken ile beraber düşündük ve 'sinema ve hukuk' başlığı altında bir program oluşturduk.

Buradaki amacımız, bilgiyi arttırmak ve güncel örnekler üzerinden deneyimleri paylaşmak...

Bu konu, kendi gelişiminiz ve profesyonel tavrınız açısından da çok yararlı olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder