Projeyi projelendirmek, yapımı tasarlanan bir projenin 'araştırma-geliştirme' çalışmasıdır. Yurtdışında bu çalışmaya 'development' aşaması denir. Bu aşamada, yapımcı, projeyi farklı açılardan ele alarak, somutlaştırabilmek için gereken araştırmalarını yapar ve öncelikle bütçesini oluşturur. Bu bütçeye göre taslak bir finans planı oluşur ve finansı oluşturma çalışmaları başlar.
Peki, bu sırada başka neler olur? Senaryo üzerinde geliştirme çalışmaları, senaryoya uygıun mekan, kostüm araştırmaları, oyuncu seçimleri, uluslar arası bağlantılar kurulur...Ve finans planının somutlaşması için adımlar atılır. Bu filmin bütçesi ile ilgili para sağlayacak ortak yapımcılardan, ulusal ve uluslar arası fonlardan, finansör ve sponsorlardan gelecek olumlu ve olumsuz tüm geri dönüşler bu aşamada çok önemlidir. Çünkü bu geridönüşlere göre filmin yolculuğu, yani yola devam edeceği ya da edemeyeceği belli olur. Negatif geridönüşler hayal kırıklığı yaratmamalıdır. Çünkü öncelikle projeyi yeniden gözden geçirip, problemlerini anlama fırsatı yaratır. Ayrıca projeye karşı objektif bakışınızı güçlendirir. Kimbilir belki de 'geliştirme' aşamasında tutkuyla sarıldığınız o projenin iyi bir film olabilmesi için gereken kriterleri taşımadığını ve geliştirilmesi gereken yönleri olduğunu keşfedersiniz.
Bir filmin 'geliştirme' aşaması, minumum 9 ay maksimum 2 yıl sürebilir. Ancak şunu belirtmeliyim ki, 1.yılın sonunda finansın %30' u sağlanamamışsa, proje geliştirme aşamsında yeni bir strateji kurmak gerekir. Yurtdışındaki ülkelerde bu süreci daha uzun tutabilirler ancak ben kendi deneyimlerimden yola çıkarak, 2 yılı aşan projelerde sıkıntılar oluştuğunu gözlemledim. 'Geliştirme' dönemi yapımcı açısından harcamaların yoğun olduğu bir dönemdir. Çünkü burada yapımcı merkezde durur ve bir orkestra şefi gibi bu süreci yönetir. Pek çok ekiple iş yapar, fizibilite oluşturur. Çünkü bu fizibilite çekim aşaması, çekim sonrası sürecinde yolunu çizen bir harita oluşturma sürecidir. Yapımın hangi mantıkta ilerleyeceği bu aşamada belli olur.
Bir 'projenin projelendirilmesi', bir projenin en önemli aşamasıdır. Bu dönem, bir filmin sağlam temeller üzerine kurulmasını sağlar.
Bir yapımcının, bu süreci en verimli, sağlıklı bir şekilde geçirip, projenin yaratılması için gereken bütçe ve şartları oluşturması gerekir.Bu süreçte proje ilerlememişse nedenlerine bakılmalı ve o şekilde yol alınmalıdır.
Bir film projesi düşünüldüğünde, çekim aşamasından önce 'geliştirme'aşaması düşünülmeli ve çekime öyle başlanmalıdır. Yani öncelikle 'proje projelendirilmelidir'...
Başlatılan projelerin ideal süresi 2 yıldır genelde..AB proje çalışmaları deneyimlerimiz de bunu gösterdi.İnsanın en sağlıklı efor süresi bu kadarla sınırlı sanki.. verimli çalışmalarda bu sürenin böyle olduğunu gözlemleyebilirsiniz.
YanıtlaSil