25 Şubat 2015 Çarşamba

KADIN GÖRÜNTÜ YÖNETMENLERİ'NE DESTEK...

Merhaba Sevgili Dostlar,

Sizlere bugün dünya sinema endüstrisinden bazı güzel haberlerim var.

Geçtiğimiz günlerde önemli sektör dergilerinden Indiwire'da önemli bir haber çıktı. Kadın görüntü yönetmenlerinin desteklendiği bir programdan 5 kadın görüntü yönetmeni destek aldı. Bu çok sevindirici ve güzel bir haber...

Haberin orjinalini ingilizce okumak isteyenler için aşağıdaki linkten ulaşabilirler :

http://blogs.indiewire.com/womenandhollywood/first-winners-of-women-cinematographers-grant-announced-20150213?fb_action_ids=785910401494830&fb_action_types=og.shares


Bu haberi herkesin okuması için, çevirisini de aşağıda bulabilirsiniz. 


Kadın Görüntü Yönetmenleri Destek Programı’nın İlk Kazananları Açıklandı

Çeviri : Murat Güneş

Beş kadın görüntü yönetmeni, Digital Bolex Kadın Görüntü Yönetmenleri Destek Fonu’ndan destek almaya hak kazandı.

Türünün ilk örneği olan bu destek programı kapsamında kadın görüntü yönetmenlerinin yer aldığı film projeleri Digital Bolex, Hive Lighting, Hot Rod Cameras ve diğer katılımcı sponsorlar tarafından 10,000 doların üzerinde değere sahip kamera ekipmanı ve aksesuarıyla destekleniyor. Eylül 2014’ten bu yana başvuruları kabul etmekte olan Digital Bolex, destek programını sürekli olarak yenilemeyi öngörüyor. Başvuru detaylarına Digital Bolex’in web sitesinden ulaşmak mümkün. Başvurmayı düşünen görüntü yönetmenlerinin projelerinin başlangıç tarihinden en az altı hafta önce başvurularını yapmaları salık veriliyor.

Digital Bolex kreatif direktörü Elle Schneider
Digital Bolex kreatif direktörü Elle Schneider’e göre, “Kadınlar görüntü yönetmenliği alanında toplam iş gücünün sadece %2’sini teşkil ediyor. Eskiden beri kamera arkasında yeni yeteneklerin kendilerini eğittikleri alan olan bağımsız film sektöründe projelerin pek çoğu, görüntü yönetmenlerini ellerinde halihazırda bulunan ve projeye getirebilecekleri ekipmana göre seçiyorlar; dolayısıyla bu destek programı kadınlara profesyonel anlamda rekabet edebilmelerini sağlayacak araçları vermesi açısından büyük önem taşıyor.”

Seçilen projelerden üçü kadın yönetmenli uzun metraj filmler, diğer ikisi ise erkek yönetmenli kısa metraj filmlerden oluşuyor. Schneider’in bu bağlamdaki yorumu şu şekilde: “Roger Deakins’ten Robert Richardson’a, Janusz Kaminski’ye, büyük saygı duyduğumuz erkek görüntü yönetmenlerinin pek çoğu yine çoğu erkek olan belli yönetmenlerle kurdukları, çoğu zaman onlarca yıl süren çalışma ortaklıkları sayesinde geniş kitleler tarafından tanınıyorlar. Bu destek programı ile ilgili umut ettiğim şeylerden biri, erkek yönetmenlerin kadınlarla çalışma fırsatı edinmelerine ek olarak, kadın yönetmenlerin kamera arkasında uzun yıllar sürecek çalışma arkadaşlıkları geliştirecekleri kadın görüntü yönetmenleriyle bir araya gelebilmeleri.”

Los Angeles’ta kurulan Digital Bolex, kendisini “sinemacılar için, sinemacılardan” sloganıyla tanıtan bir şirket. Athena, Etheria ve No Budget film festivalleriyle ortak çalışmalar yürüten şirketin yeni ve yeterince temsil edilemeyen sinemacıları teşvik etme amacıyla önümüzdeki dönemde duyurulacak başka destek programlarıyla da ortaklıkları bulunuyor.

Destek programına seçilen projelerin ve görüntü yönetmenlerinin listesi ve bilgileri şu şekilde:

D-DAY (Uzun metraj) - Yönetmen: Tamika R. Guishard, Görüntü yönetmeni: Cybel Martin, Yapımcı: Marquette C. Jones

East Brooklyn’li üç üvey kardeş erken yaşlarda travma sonrası stres bozukluğu, çocukluk çağı kanseri ve toplumsal çöküşün izleriyle karşılaştığında crack salgınından kurtulmanın hayat mücadeleleri için sadece bir başlangıç olduğunu görür... D-Day, 80ler sinemasının bıraktığı yerden devam ederek devlet bakımı altındaki üç New York’lu çocuğun izini sürüyor.

AULD LANG SYNE (Uzun metraj) - Yönetmen: Johanna McKeon, Görüntü yönetmeni: Kimberly Culotta, Yapımcılar: Kimberly Dilts, J. T. Arbogast

Yeni yıl arifesinde her ikisi de tiyatro sanatçısı olan Stevan ve Vanessa çifti en eski arkadaşları olan  hayat mücadelesi veren sanatçı Sadie ile yeni sörfçü rock yıldızı erkek arkadaşı Jude, çekingen bir muhasebeci olan Bryce, ve hayattan bıkmış bir fotojurnalist olan Jodie ile anne babalarının şehir dışındaki küçük evinde bir araya gelirler.

CHOCOLATE IS NOT BETTER THAN SEX (Uzun metraj) - Yönetmen: Aleisha Gore, Görüntü yönetmeni: Danna Kinsky, Yapımcılar: Kimberly Estrada, Rebecca Whitman, Tony Boldi

Eğlenceyi seven bir bekar anne olan Monica Robinson, flört oyununa yeniden dalma cesaretini gösterir, ve arkadaşları çapkın Ally, çekingen profesyonel çöpçatan Dorie, kötü çocuklara düşkün haylaz Porto Riko’lu Jeanie, alkolik Hedda ve eski bir güzellik kraliçesi ve Teksas’lı bir sosyete kadını olan aceleci, dominant annesi Tabitha’nın tavsiyelerine kulak verir...

THE CITY (Kısa film) - Yönetmen: Joseph Garbino, Görüntü yönetmeni: Hanny Epstein, Yapımcı: Erica A. Hart

SEVGİLİ hayatta kalmak için mücadele ederken, ADAM gerginlik içinde sevgilisinin ölümünü bekler. Gariptir ki, sevgilisinin ölüm nedeni bir kanser tümörü değil, içinde büyümekte olan bir kenttir. Adam teselliyi bu yayılmakta olan kente kaçmak ve onu keşfetmekte bulur... Bir zamanlar hayat dolu olan sevgilisini ölümün kabulünü konu alan bir dans filminde arar... Bu film Kevin Spacey Foundation desteği de almıştır.

STEVE’S KINKOS (Kısa Film) - Yönetmen: Daniel Irons, Görüntü yönetmeni: Emma Debaney

Kayıp kedisi için ilan asmakta olan bir adam, ilanları bitince 24 saat açık tekinsiz bir fotokopici dükkanına girdiğinde aradığı şeyin beklediğinden daha yakınında olduğunu anlar; fakat onu geri alması pek kolay olmayacaktır. Savannah College of Art and Design’dan bir öğrenci yapımı.


Görüntü Yönetmenleri Hakkında:

Cybel Martin

Dışavurumcu ve stilize çalışmalarıyla öne çıkan Cybel Martin, New York Üniversitesi’nden Görüntü Yönetmenliği alanında yüksek lisans derecesi almış olan ilk Afrika kökenli Amerikalı kadındır. Dee Rees’in Tribeca Film Festivali’nde prömiyerini yapan “Orange Bow” filminin ve atmosferik, dokulu renk paletiyle akılda kalan, prömiyerini Sundance’te yapan “Sangram”ın görüntü yönetmenliğini yapan Martin, görüntü yönetmenliği üzerine pek çok panelde ve konferansta yer aldı. Ortak çalışmalar yürüttüğü kurumlar arasında Columbia Üniversitesi Psikoloji Bölümü ve Nijerya Sinema Akademisi yer alıyor. American Cinematorgrapher ve Fader dergilerinde hakkında yazılar yayımlanan Martin, indiewire.com’da görüntü yönetmenliği üzerine yazıyor.

Kimberly Culotta

Görüntü yönetmeni, yönetmen ve ressam Kimberly Culotta, yakın zamanda Los Angeles’tan ayrılıp Arcata, California’da yaşamaya başladı. Yapıtları arasında dört bağımsız uzun metraj film, National Geographic, New York Times, Glamous Magazine, PBS ve MTV için yaptığı çalışmalar ve çok sayıda reklam ve müzik klibi bulunuyor. Çalışmalarında itici gücü ortak çalışma ve içerik kalitesinde bulmakla birlikte, güzel görüntüler üretmeyi de işin eğlenceli kısmı olarak görüyor.

Danna Kinsky

15 yıllık endüstri deneyimine 6 kurgusal uzun metraj film, 9 kısa film ve çok sayıda belgesel, televizyon programı, kamu spotu ve başka pek çok çalışma sığdıran Danna Kinsky, film şeridi üzerinde gerçek anlamda dinamik bir dünya yakalıyor. Dünyanın çeşitli yerlerine yaptığı gerçek seyahatlarden hayal dünyasını zenginleştiren ve çalışmalarına yansıyan anılar ve hikayelerle dönen ve eklektik bir yaşam tarzını seçen Kinsky, farklı fotoğraf ve görüntü yönetmenliği türlerini bir arada yürütüyor. Sinema alanında lisans derecesine sahip olan Kinsky, çalışmalarında hareketli görüntü ve sabit fotoğraf arasındaki sınırı bulanıklaştırıyor ve ikisi arasındaki büyük farka işaret ediyor.

Hannah Epstein

Hannah Epstein’ın erken yaşlarda ilk kamerasını edinmesiyle başlayan görsel imgeleme dair merakı ilerleyen yıllarda artarak devam etti. Lise yıllarında 35mm filmle siyah beyaz fotoğraf çalışan Epstein, üniversite yıllarında sinemaya yöneldi. 2012 yılında Middlebury College’daki sinema eğitimini tamamlayan Epstein, ardından New York University Tisch School of the Arts ile bir yıl boyunca Dublin’de çekimler yaptı, ve bu dönemde görüntü yönetmenliğine odaklanmaya karar verdi. Eğitimine devam edereken MTV’de staj yapan Epstein, mezuniyetinin ardından NFL Films’in kamera departmanında staja devam etti. Geçtiğimiz üç yıl boyunca NFL Films’te spor görüntü yönetmeni ve kamera teknisyeni olarak çalışmaya devam eden Epstein, futbol sezonu boyunca playoff’lar ve SuperBowl XLVIII dahil olmak üzere her hafta sonu tüm maçlarda çekim yaptı. Epstein, aynı zamanda HBO’nun Emmy ödüllü dizisi “Hard Knocks”ın NFL Films ekibinde görüntü yönetmeni olarak çalıştı. NFL Films’teki çalışmalarına ek olarak sezon dışında fotoğraf çalışmalarına, müzik klipleri çekmeye ve sektör profesyonellerine çeşitli çekimlerde yardımcı olmaya devam ediyor.

Emma Debaney



Emma Debaney, SCAD’de uzman görüntü yönetmeni olarak görev yapıyor. Eğitimine fotoğraf alanında lisans derecesinin ardından sinema alanında devam eden Debaney, her iki alanın da iş akışı, ışık, grading, post-prodüksiyon ve genel estetiğine hakim bir sanatçı. Gerek durağan, gerekse hareketli görüntü içeren yapıtlarında mizah duygusuna ve eğlenceli anlar yakalamaya odaklanan Debaney, çektiği ve yapımını üstlendiği çok sayıda öğrenci filmine ek olarak Sprite için görüntü yönetmenliği ve Abso Lutely Productions için Eric Andre Show’da yapım asistanı olarak görev yaptı.

24 Şubat 2015 Salı

YAPIMLAB@!F Ardından...

Merhaba Sevgili Dostlar,
Geçtiğimiz hafta YAPIMLAB@!f etkinliğimizi gerçekleştirdik. YAPIMLAB olarak geçtiğimiz yıl uluslararası alanda başlattığımız 'Proje Geliştirme Ödülleri', kısa film alanında devam ediyor. Kısa Film, gerçekten çok kıymetli bir alan... Herkesin düşündüğü gibi, sadece uzun metraj film yönetmeni/yapımcısı olmak için bir adım değil, kendi başına 'özgür' ve bağımsız' bir alan... İşte bu alanda profesyonel ve uluslararası standartlarda üretime katkı sağlamak için YAPIMLAB çeşitli faaliyetler ve desteklerin olduğu organizasyonlar düzenliyor.

Finalist 10 proje ile yolculuğumuz başlıyor... YAPIMLAB@!F çalışması için 74 proje başvurdu. Bu projelerden 10 tanesi finale kaldı. 10 projeden 2 tanesi birincilik ödülünü paylaştılar. Kalan 8 proje ile de danışmanlık desteği aldılar. Şimdi, ben ve YAPIMLAB ekibi bu 10 proje  ile çalışarak, her birinin gerçekleşmesi için destek olmaya devam edeceğiz.
Finale kalamayan 64 proje ile de, geri bildirim vermek amacıyla Mart ayında görüşmeler yapacağız.




YAPIMLAB @!f BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ Alan Projeler
*Delal’in Türküsü (Yönetmen & Yapımcı: Tülin Dağ)
*Kaleydeskop (Yönetmen: Neşet Ufuk Özdemir, Yapımcı: Burak Baysun)

YAPIMLAB ‘PROJE DANIŞMANLIK’ DESTEĞİ Alacak Projeler
*Bir Kadın Bir Çocuk (Yönetmen: Kaan Akın, Yapımcı: Ayşe Aydın)
*Cahide Devekuşu’nun Açık Evliliği (Yönetmen: Ali Kemal Güven, Yapımcı: Seda Özkaraca) *Çekilemeyen Sahneler (Yönetmen: Metin Akdemir, Yapımcı: Boysan Yakar)
*Ebe (Yönetmen: Ezgi Ay, Yapımcı: Beste Yamalıoğlu)
*Elene (Yönetmen & Yapımcı: Sezen Kayhan, Ortak Yapımcı: Giorgi Kvachadze)
*Xudawenda Rojê (Güneş’in Tanrıçaları) (Yönetmen & Yapımcı: Sevda Usanoğlu)
*Kim Mihri? (Yönetmen: Berna Gençalp, Yapımcı: Berat İlk)
*Tarlabaşı’ndaki Hayalet (Yönetmen & Yapımcı: Fulya Özlem Daşhan)


Bu 10 projenin gelişimi ile ilgili bu blogta detaylar paylaşacağız. Bu sürecin, sadece 10 projeye değil, kısa film yapmak isteyen tüm dostlarımıza motive edici bir rehber omasını arzu ediyoruz.
Bu nedenle takipte kalın:)

Herkese güzel bir gün dilerim...

15 Şubat 2015 Pazar

FİLM YAPIMINDA PROJE GELİŞTİRME AŞAMASININ ÖNEMİ



Proje geliştirme konusu, sinemada alanında üretmek isteyenlerin, en dikkat etmesi gereken konuların başında gelmelidir. 'Proje geliştirme' denilince, pek çok kişi bunu 'senaryo geliştirme' olarak algılar. Oysa, 'senaryo geliştirme' , 'proje geliştirme' çalışmasında yapılacak çalışmalardan en önemlisi olmakla birlikte, projenin gelişmesindeki ögelerden bir tanesidir.

Projenizi geliştirirken iki farklı koldan projenizin gelişeceğini unutmamak gerekir. Bunlardan bir tanesi, fikriniz, hikayeniz ve bundan dolayı oluşan senaryonuzdur. Bir diğeri ise bu senaryonun 'yapım mantığı'nın oluşmasıdır. Her ikisinin bir arada gelişmesi ideal olanıdır. 

Aksi takdirde, biri diğerinin tehdidi olur. Yani,senaryo ve yapım tarafı birbiri ile uyum içerisinde ilerlemelidir. Senaryo ile maliyet/bütçe hedeflere uyumlu değilse ilerleyemezsiniz.Bir projenin sağlıklı ilerleyebilmesi için senaryo ile maliyet/bütçe arasında sağlıklı bir yapının oluşması gerekir. 

Bu mantığın kurulabilmesi için de, yönetmenin istekleri, ihtiyaçları, çalışma alışkanlıkları,deneyimlerine göre yapımcının bir yapı kurması gerekir. Yapımcı, bu yapıya uygun bir stratejik planla yol alarak, projenin finans kaynağı bulabileceği yeni alanlar yaratmaya ve kaynak oluşturmaya başlar.

Bir fikir ya da hikaye sahibi olanlar, genellikle buna 'proje' dedikleri için kafa karışıklığı olur. Oysa buna 'film olabilecek bir fikrim var, bunun senaryosunu da oluşturdum' denilmesi gerekir. Çünkü, bunun gerçek dünyada hayat bulması 'proje geliştirme' ile olabilir. Bir film projesi, senaryo yazarı, yönetmen ve  yapımcının ortak katkı ve iletişimi ile sağlıklı bir gelişim gösterebilir.

Proje geliştirirken dikkat edilmesi gerekenler ve 'yapımcı'nın önemi :

- Fikriniz ile nasıl fark yaratacağınızı mutlaka düşünün.

-Fikrinizin yaratacağı farkı biliyorsanız, bunun sağlamasını mutlaka yapın.Bunu için film izlemek, dünyadaki gelişmeleri ve bakış açısını takip etmek önemlidir.

-Yapımcılık fikri ile ilgili, klişe ve kulaktan doma düşüncelerinizi değiştirmeye başlayın. Yapımcılığın ne olduğunu anlamaya çalışın.

-Yapımcılığın ne olduğunu, sizden gerçekçi olarak ne bekleneceğini, yapımcıdan önce siz bilin.

-Doğru ve gerçekçi hedefler koymayı öğrenin.

-Filminize yatırımcı bulmanız yapımcı bulduğunuz anlamına gelmez. Yatırımcının, yatırımlarının boşa gitmemesi için 'yapımcı' ya ihtiyacı vardır.

-Finans planının ne anlama geldiğini öğrenin.

-Fikrinizi ya da senaryonuzu profesyonel olarak değerlendirmeye sokun.Yani bir senaryo doktorundan ya da danışmandan bu konuda destek alın.

-Filmin yapım tarafı ile yaratım tarafının denk yürüyebilmesi için 'yaratıcı yapımcılık' ile ilgili bilgi alın.

-Kendi çalışma metodunuzu yaratın.












3 Şubat 2015 Salı

YEKTA KOPAN'LA OKUMAK YAZMAK-YENİ SINIF AÇILIYOR


Okumak, yazmak, dinlemek, yorumlamak, tartışmak, eleştirmek pratiklerini içeren bir atölye
çalışması ve bütün bunların ekseninde, katılımcının kendi yaratıcılığının kaynaklarını araması.
Kurmaca” bir dünyanın unsurları üstünden katılımcıların kendilerine ve yaşama doğru yapacakları bir yolculuk. Atölye çalışması boyunca, katılımcılarla birlikte hem Türk ve Dünya edebiyatının yetkin örneklerinin okuması gerçekleştirilecek hem de katılımcıların yazı çalışmalarına kapılar açılacak. Bu süreçte; kurmaca metinlerde zaman, mekan, karakter, olay örgüsü, anlatım teknikleri incelenecek. Ayrıca, yazmak ve yaratıcılık arasındaki ilişki, kurmaca metinlerin kaynakları konularında pratik çalışmalar yapılacak. Her hafta okumak ve yazmak üstüne eğlenceli, düşündürücü ve zihin açıcı çalışmalar yapılacak.
"Bir öykü sözlüğü yapmak istiyorum, öykümüzün nesnelerini, renklerini, kavramlarını, anlarını, karakterlerini maddeleştiren bir sözlük olacak bu." diyen Yekta Kopan’ın Editörlüğünde, atölye öğrencileriyle ortak bir üretimle gerçekleştirdiği İpekli Mendil / Öykümüzde Nesneler, Karakterler, Mekânlar ve Daha Fazlası adlı kitap ise raflarda yerini aldı. “İpekli Mendil, Türkçe öykünün gelişim serüvenini, yüzyıllar içinde değişen çehresini, değişmeyen dertlerini 300 farklı öykücüden örneklerle gösteren bir başucu kitabı.”
YEKTA KOPAN İLE OKUMAK ve YAZMAK ATÖLYESİ YENİ SINIF
Haftada 1 Gün, 10 Hafta (Haftada 2 saat, toplam 20 saat) olmak üzere Yekta Kopan tarafından yürütülür. Katılım, kontenjan ile sınırlıdır.
Kayıt ve bilgi için:
Pazartesi > Cumartesi 10:00-18:00

0212 2524556 - Ayşegül Yeşim